Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska znana jest również jako dieta szwedzka i jest dość kontrowersyjnym sposobem na odchudzanie. Polega na przestrzeganiu ściśle określonego planu przez 13 dni. W ciągu doby zjada się 3 bardzo niewielkie posiłki. Przez ten czas nie wolno jeść słodyczy, produktów zbożowych, tłustych potraw i pić alkoholu. Każdy dzień zaczyna się od czarnej kawy z dodatkiem łyżeczki cukru. W skład posiłków wchodzą m.in. szpinak, sałata, marchewka, chuda ryba, befsztyk, jajka. Niekiedy pojawia się owoc, kurczak gotowany, chudy twarożek lub jogurt naturalny.

Zalety

Dieta trwa przez dość krótki okres. W ciągu 13 dni zakłada schudnięcie nawet do 10 kilogramów. Dieta nie eliminuje białka, co pozwala dostarczyć organizmowi jego podstawowy budulec. Odpowiedni jest rozkład posiłków w ciągu dnia. Śniadanie zjada się zaraz po wstaniu, obiad między 12 a 14, natomiast kolacja powinna zostać spożyta przed 18. Jest lepsza niż diety jednostronne, składające się wyłącznie z owoców lub warzyw.

Wady

Tych jest zdecydowanie więcej:

  • Dieta nie dostarcza odpowiedniej podaży składników.
  • Nie uwzględnia indywidualnego zapotrzebowania na energię, białko, tłuszcz, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne.
  • Dla większości osób podaż białka w diecie jest zbyt niska i może prowadzić do utraty mięśni oraz obniżenia przemiany materii.
  • Może powodować efekt jo-jo., ponieważ po jej zakończeniu możemy mieć większą ochotę na produkty zakazane (głównie węglowodany).
  • Dieta ma niską zawartość błonnika oraz nie uwzględnia odpowiedniej podaży produktów zbożowych pełnoziarnistych.
  • W wyniku tego w tracie jej stosowania może towarzyszyć nam spore uczucie głodu.
  • Dieta, która działa szybko, nie jest obojętna dla zdrowia. U osób przewlekle chorych może być zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia.
  • Śniadanie składające się z kawy i cukru nie jest zalecane. Czarna kawa na pusty żołądek nie jest wskazana dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego.
  • Śniadanie powinno być najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu całego dnia oraz składać się z węglowodanów złożonych.
  • W trakcie diety nie zaleca się stosowania intensywnego wysiłku fizycznego, ponieważ może to prowadzić do nagłego omdlenia.
  • Dieta kopenhaska może powodować nudności, spadek energii oraz obniżenie samopoczucia.
  • Efekty diety często nie są niestety trwałe, ponieważ organizm szybko wraca do wagi wyjściowej.
  • Posiłki są monotonne i ubogie w wartość odżywczą. Dieta nie jest zalecana dla osób chorych (m.in. na schorzenia sercowo-naczyniowe, cukrzycę, choroby układu pokarmowego), dzieci oraz osób starszych.

Przed przejściem za taki sposób odżywiania warto więc zrobić rachunek zysków i strat. Zachęcamy do stosowania zdrowej, dobrze zbilansowanej i skutecznej na długo diety.

Asia Scheffs – Dietetyk