Nie ulega wątpliwości, że okres dzieciństwa należy do szczególnie ważnych dla rozwoju człowieka. Sposób odżywiania od najmłodszych lat może wpływać na predyspozycję organizmu do różnego rodzaju niedoborów czy chorób cywilizacyjnych w późniejszym wieku.
Coraz więcej rodziców decyduje się na wprowadzenie u swoich dzieci diety wegetariańskiej czy nawet wegańskiej. W Polsce powstają już wegetariańskie przedszkola, które uwzględniają indywidualne preferencje żywieniowe dzieci. Zanim jednak wprowadzi się ten model żywienia u swoich pociech, warto zapoznać się z negatywnymi jak i pozytywnymi ich konsekwencjami. Wg doniesień światowych towarzystw żywieniowych takich jak ASD, AAP czy Ministerstwa Zdrowia Australii, dobrze zaplanowane diety wegetariańskie, w tym wegańskie, mogą być stosowane nawet u małych dzieci. W Polsce natomiast, specjaliści uważają, że dieta wegańska, nie jest w stanie dostarczyć dzieciom odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów.
Jakie więc zagrożenia niesie za sobą stosowanie diety wegańskiej u dzieci?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na ryzyko wystąpienia niedoborów witaminy B12. Początkowo do objawów jej niedoboru należy opóźnienie wzrostu, hipotonia mięśni czy zaburzenia psychoruchowe. Dlatego istotna jest odpowiednio wczesna suplementacja witaminą B12. Do innych niedoborów zaliczyć można niedobór żelaza, który może przyczynić się do powstawania niedokrwistości. Rekomendowana podaż żelaza u wegetarian jak i u wegan powinna być 1,8 razy większa niż na diecie tradycyjnej. Wg badań, dzieci na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej mają dodatkowo niższe stężenie witaminy D w organizmie. Jednak z ostatnich danych wynika, że witamina ta, powinna być suplementowana przez całe życie. Analiza jadłospisów dzieci na diecie wegańskiej pokazuje również zbyt niską podaż wapnia. Może to negatywnie wpłynąć na rozwój kośćca. Amerykańskie publikacje donoszą, że dzieci na diecie wegańskiej rosną wolniej od rówieśników jak też są od nich szczuplejsze.
Ale oprócz tego są także pozytywne strony ?
Jak podaje Dunhan w swoich badaniach, dzieci na odpowiednio zbilansowanych dietach wegetariańskich i wegańskich, mają lepsze nawyki żywieniowe. Diety roślinne charakteryzują się też mniejszym spożyciem cholesterolu, natomiast większym spożyciem błonnika, co wpływa na zmniejszenie występowania takich chorób jak cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadwaga, otyłość czy nowotwory jelita grubego.
Podsumowując, należy pamiętać, że każdy wariant stosowania diety wegetariańskiej u dzieci wymaga specjalnego monitorowania jego rozwoju. W tym celu należy okresowo wykonywać pomiary antropometryczne, oraz testy oceniające rozwój intelektualny dziecka. Aby zapobiec występowaniu niedoborów, należy przede wszystkim skierować się do wykwalifikowanego dietetyka, który pomoże w ustaleniu właściwej diety dla naszego dziecka.
Dietetyk Patrycja Filip
#weganizm #żywieniedzieci #dietadziecka
Bibliografia:
1. http://dieta.mp.pl/diety/zdrowe_diety/69622,wegetarianizm-a-zywienie-dzieci
2. http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_position_paper.pdf
3. Borawska M.H., Malinowska M., Wegetarianizm. Zalety i wady, PZWL, Warszawa 2009
4. http://www.akademiazz.com.pl/blog/84-witamina-d-cukrzyca-insulinoopornosc-nowotwory-niedobory-witamin
5. http://www.mp.pl/pediatria/artykuly-wytyczne/wytyczne/show.html?id=49024
6. Dunham L., Kollar L.: Vegetarian heating for children and adolescents. Journal of Pediatric Health Care 2006