Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 181,5 kcal
- Białko: 10,7 g
- Tłuszcze: 5,21 g
- Witamina C: 5,15 mg
- Węglowodany: 19,9 g
Składniki na 4 porcje:
- 250g ugotowanej lub 1 puszka czerwonej fasoli
- Suszone pomidory (waga po odsączeniu z oleju) (150g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)
- 1 ząbek czosnku (5g)
- Przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, pieprz i odrobina soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku i jeszcze raz, krótko zblendować. Gotową pastę przechowywać w lodówce.
Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.