Pomidorowa pasta z fasoli

Propozycja na smakowite, wegańskie smarowidło, idealne do kanapek i nie tylko! Jest bogatym źródłem białka, dzięki czemu może być pożywną pastą w diecie roślinożercy. Pasta ta charakteryzuje się mocnym aromatem, idealnie komponując się ze świeżymi warzywami czy żytnim pieczywem.

Pomidorowa pasta z fasoli

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 181,5 kcal
  • Białko: 10,7 g
  • Tłuszcze: 5,21 g
  • Witamina C: 5,15 mg
  • Węglowodany: 19,9 g

Składniki na 4 porcje:

  • 250g ugotowanej lub 1 puszka czerwonej fasoli
  • Suszone pomidory (waga po odsączeniu z oleju) (150g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)
  • 1 ząbek czosnku (5g)
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, pieprz i odrobina soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku i jeszcze raz, krótko zblendować. Gotową pastę przechowywać w lodówce.

Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.