Spring rolls z orzechowym sosem

Orzechy - czyli ogrom korzyści w jednym produkcie. Pozytywnie wpływają na pamięć, zwiększają funkcje poznawcze, korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, a także zapobiegają cukrzycy typu 2.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 476 kcal
  • Białko: 36g
  • Tłuszcze: 13g
  • Węglowodany: 55g

Składniki na 1 porcję:

  • 3 sztuki papieru ryżowego ( 27 g)
  • 1/2 sztuki mięsa z piersi kurczaka, bez skóry (100 g)
  • 1/2 łyżki masła orzechowego 100 % (10 g)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ( 5 g)
  • 2/3 sztuki marchwi (30 g)
  • 1/6 sztuki ogórka (30 g)
  • 3 liście kapusty pekińskiej (150 g)
  • Sos:
  • 3/4 plastra serka twarożkowego, chudego (25 g)
  • 1/2 łyżki masła orzechowego 100 % (10 g)
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (2 g)
  • Dodatki:
  • 7 i 1/2 sztuk pomidorków koktajlowych (150 g)
  • 2 i 3/4 sztuki śliwki (150 g)

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem oraz zamarynować w maśle orzechowym i sosie sojowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok. 15 minut. Papier ryżowy namoczyć przez 2 sekundy w letniej wodzie, ułożyć na desce, a gdy zmięknie układać kapustę, pokrojone warzywa i paski mięsa. Całość ściśle zawinąć. Składniki na sos wymieszać.