
Ciecierzyca to źródło białka oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Jest również cenna w błonnik co pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
294 kcal
- Białko:
11 g
- Tłuszcze:
9 g
- Węglowodany:
47 g
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 puszki ciecierzycy, konserwowej (120 g)
- 1 sztuka ziemniaka (100 g)
- 1 sztuka pietruszki, korzeń (80 g)
- 1/7 selera korzeniowego (50 g)
- 1/2 cebuli (50 g)
- 1/3 pora (50 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g)
- 1 kromka chleba graham (30 g)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (3 g)
- 1/2 liścia laurowego (1 g)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (2 g)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (3 g)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (2 g)
- 1 łyżeczka curry (3 g)
Przygotowanie:
Ziemniaki, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać kurkumę, curry oraz cebulę w kostkę, pora w talarki i czosnek. Smażyć do zeszklenia pora i cebuli. Następnie dodać warzywa korzeniowe, ziele angielskie, liść laurowy, zalać 500 ml wody, gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać odcedzoną ciecierzycę. Gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć przyprawy. Zmiksować na krem, doprawić według uznania. Zupa przelać do miseczki, dodać jogurt, posypać natką pietruszki. Danie podawać z tostem z pieczywa.