Szakszuka

Autor: Patrycja Kulczycka

Szakszuka to danie, które zyskuje coraz większą popularność wśród osób poszukujących zdrowego i sycącego śniadania. Pomidory, dzięki swym prozdrowotnym właściwościom pomogą wzmocnić odporność, a także wpłyną pozytywnie na układ trawienny

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    357 kcal

  • Białko:

    20 g

  • Tłuszcze:

    12 g

  • Węglowodany:

    48 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 puszki pomidorów w puszce (200 g)
  • 2 całe jaja kurze (100 g)
  • 1/3 papryki (100 g)
  • 1 kromka chleba żytniego (35 g)
  • 1/4 cebuli (30 g)
  • 1 łyżka szczypiorku (5 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 1/3 łyżeczki kuminu (1 g)
  • 1 szczypta czarnego pieprzu (1 g)
  • 1 szczypta soli (1 g)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (2 g)

 

Przygotowanie:

Ząbek czosnku zetrzeć na tarce, cebulę posiekać w drobną kostkę, paprykę pokroić. Na patelni poddusić posiekaną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną paprykę, 1/3 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczyptę soli. Wlać pomidory, całość dusić około 10 minut. Po tym czasie wbić jajka, dusić pod przykryciem do czasu ścięcia się białka. Szakszukę posypać posiekanym szczypiorkiem, zjeść z pieczywem.

 

Powrót Powrót