Przygotowanie:
Poniższy przepis to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Danie to jest proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo aromatyczne i zaskakujące połączeniem smaków.
Przepis na 6 porcji, 1 porcja to ok. 450 kcal
Składniki:
- 1300 g udek z kurczaka (ok. 6 porcji – najlepiej bez skóry)
- 400 g cytryn (3-4 cytryny)
- 30 g oleju rzepakowego uniwersalnego (3 łyżki)
- 70 g miodu pszczelego (ok. 3 łyżek miodu płynnego)
- 2 ząbki czosnku
- chilli (w proszku),
- świeży rozmaryn,
- sos sojowy (bez glutenu dla osób na diecie bezglutenowej)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować sos: czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do oleju. Dodać miód, sok z jednej cytryny, łyżkę sosu sojowego, świeżo mielony pieprz i szczyptę soli. Udka natrzeć odrobiną chilli, umieścić w naczyniu z sosem, wymieszać i zostawić na pół godziny do lodówki. Następnie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dodać pokrojone w plasterki cytryny, gałązki rozmarynu i wlać pozostały sos. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.