Lista najczęstszych błędów popełnianych przez Rodziców w żywieniu Dzieci. Warto je poznać i wyeliminować!
Twoje Dziecko jest niemowlakiem
- zbyt długie karmienie butelką i jednocześnie zbyt późne wprowadzanie potraw stałych do codziennego żywienia
- stosowanie pokarmów jako smoczka, w celu uspokojenia lub nagrody, np. podawanie butelki z mlekiem w nocy
- zabawa jedzeniem i w trakcie trwania posiłku
- tolerowanie kaprysów żywieniowych
- zachęcania do próbowania potraw smażonych i ciężkostrawnych
- akceptowanie i popieranie upodobania do słodyczy np. poprzez podawanie ich jako deseru po każdym posiłki
- rezygnowanie z urozmaicania żywienia dziecka, na skutek konieczności większego zaangażowania ze strony rodziców
- dosalanie i dosładzanie potraw. Pamiętaj! Dziecko, które nie pozna smaku cukru i soli nie będzie domagało się słodkich i słonych produktów
- podawanie do picia wody z glukozą – jest to prosta droga do dostarczenia organizmowi dziecka pustych, niepotrzebnych kalorii
- zmuszanie do jedzenia zbyt dużych porcji, tym samym zniechęcanie do jedzenia
- zbyt szybkie podawanie dzieciom potraw „dorosłych”, które są ciężkostrawne i często ubogie w witaminy i składniki mineralne
Twoje Dziecko chodzi do przedszkola
- ograniczanie czasu przeznaczonego na posiłek, nerwowa atmosfera podczas posiłku, jedzenie „w biegu”
- nieregularne spożywanie posiłków
- rozpraszanie uwagi dziecka podczas posiłku zabawkami, telewizją
- podjadanie słodyczy i żywności typu fast-food pomiędzy posiłkami
- zbyt małe spożycie wody a zbyt duże słodkich napojów (soki, napoje gazowane)
- podawanie potraw ciężkostrawnych, smażonych, ostro doprawionych
- nie zjadanie przez dziecko pierwszego śniadania przed wyjściem do przedszkola
- brak kultury jedzenia posiłków wspólnie z rodziną
Twoje Dziecko chodzi do szkoły
- jedzenie produktów typu fast-food oraz dużych ilości słodyczy
- picie słodkich napojów, napojów gazowanych
- zbyt mała ilość posiłków w ciągu dnia i jednocześnie zbyt duża obfitość jedzonych posiłków
- jedzenie poza domem, korzystanie z barów szybkiej obsługi, które sprzyja objadaniu się i uzależnieniu
- nie zabieranie do szkoły i niespożywanie przez dzieci drugiego śniadania
- nieregularne spożywanie posiłków
- nieograniczony dostęp do reklam telewizyjnych, które nieodpowiednio kształtują nawyki żywieniowe
- zbytnia koncentracja na masie ciała, szczególnie w grupie młodych dziewcząt – może doprowadzić do rozwoju anoreksji
- zbyt duże spożycie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego i cukrów prostych
- zbyt małe spożycie nabiału, ryb, owoców i warzyw
- zbyt duże spożycie soli i mieszanek przyprawowych z glutaminianem sodu pod postacią żywności wysokoprzetworzonej
Pamiętaj! Dobrych i zdrowych nawyków żywieniowych Dzieci, niezależnie od wieku uczą się od swoich Rodziców. Jest to najlepszy sposób kształtowania prawidłowych postaw.
Monika Frank – Dietetyk