Zapiekanka warzywna z jajkiem

Przygotowanie:

Danie wegetariańskie, propozycja śniadania bądź przekąski na ciepło. Dla 1 osoby.



Składniki:

  • 1 mały ziemniak;
  • ½ pomidora;
  • ¼ niedużej cukinii;
  • 1 jajko;
  • ¼ szk. mleka;
  • ½ łyżeczki oregano;
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii;
  • ½ łyżeczki kurkumy;

Przygotowanie:


Ziemniaka umyć, obrać i podgotować przez 5 minut, następnie wystudzić i pokroić w plasterki. Pomidora i cukinię umyć i również pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć w foremce do zapiekania (u mnie forma 13,5x23cm) naprzemiennie po jednym plasterku z każdego warzywa. Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko, przyprawy i dokładnie wymieszać a następnie dodać do warzyw. Wstawić do nagrzanego na 180˚C piekarnika i zapiekać przez około 25 minut.



Wartość odżywcza (dla 1 porcji):


Kcal – 209

B – 12,6g

T – 7,3g

W – 24,7g




Dietetyk Sylwia_Jajuga-01

Sylwia Jajuga
dietetyk