Domowe monte

Domowe monte

Płatki jaglane zagotować na mleku, następnie zmiksować na gładką masę z orzechami i słodzidłem, podzielić na 2 części, z których jedną wymieszać z kakao. Deser układać w pucharku warstwami – najpierw ciemna warstwa, później jasna, następnie posypać wierzch orzechami.

Orkiszowa drożdżówka z truskawkami

Orkiszowa drożdżówka z truskawkami

Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem, posypać delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić 50g masła. Mąkę wymieszać z jajkiem, dodać 80g ksylitolu, rozpuszczone masło, drożdże – całość dobrze wyrobić, posypać delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1h w ciepłe miejsce, następnie ponownie wymieszać...

Zielone pancakes z owocami

Zielone pancakes z owocami

Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować blenderem, ciasto musi być bardziej gęste niż naleśnikowe. Porcje masy wlewać na beztłuszczową, teflonową patelnię i smażyć z obu stron na brązowy kolor. Podawać z truskawkami.

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Daktyle zalać wodą i odstawić do zmięknięcia, następnie zmiksować blenderem, zagnieść z masłem, mąką. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części (jedną większą, drugą mniejszą) wyłożyć okrągłą blaszkę do pieczenia, ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Rabarbar pokroić i poddusić w niewielkiej ilości wody z...

Sernik na spodzie z daktyli - bez pieczenia

Sernik na spodzie z daktyli – bez pieczenia

Daktyle namoczyć w letniej wodzie na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć, zblendować, dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć do foremki (u mnie szklana forma 15/20 cm; może być keksówka wyłożona papierem do pieczenia). Twaróg, jogurt – zblendować na gładką masę. Mleko podgrzać, zaleć żelatynę i wymieszać (tak aby nie było grudek, przestudzić...

Wegańska szarlotka

Wegańska szarlotka

Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i ksylitol. Następnie dolać olej i mleko. Zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na około 15 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Poddusić je w garnku na łyżce wody, po czym dodać cynamon. Po ostygnięciu wymieszać z proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z zamrażarki i...

Jaglane kokosanki

Jaglane kokosanki

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ostudzeniu dodaj wiórki kokosowe oraz ksylitol. Następnie zmiksuj całość – pamiętaj jednak, że masa nie musi być jednolita. Ciastka formuj dłońmi, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane  ciastka piecz 40 min w temperaturze 170...

Owocowa tarta z kremem jogurtowym

Owocowa tarta z kremem jogurtowym

Ciasto: Mąkę mieszamy z ksylitolem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, żółtko i 100g masło. Wszystko siekamy i krótko wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem. Środek formy obciążamy w wybrany sposób, ja nakładam kółko z papieru do pieczenia i kładę...

Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy

Płatki owsiane zmiksować na mąkę, następnie dodać pozostałe składniki – wszystko zblendować na jednolity, gęsty krem. Piec w małej keksówce (16,5cmx8,5cm) lub w kokilkach wyłożonych papierem do pieczenia 33-35 minut w 175 stopniach.

Bezglutenowy biszkopt z kremem malinowym

Bezglutenowy biszkopt z kremem malinowym

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać ksylitol oraz żółtka. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy (u mnie 20cm/24cm). Następnie piec 35 minut w 165 stopniach. Po ostygnięciu przeciąć wzdłuż i nasączyć mlekiem lub słabą herbatą. Jogurt wylać na durszlak i odstawić na ok 2h aż...

Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

Mąkę należy przesiać. Następnie dodajemy erytrytol, masło (musi być zimne), proszek do pieczenia i żółtko, całość łączymy ze sobą. Kolejny krok to dodawanie zimnej wody i zagniatanie masy na gładkie ciasto. Uformowaną masę chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować i przełożyć na formę do tarty (najlepiej delikatnie...

×