Owocowa tarta z kremem jogurtowym

Autor: Agnieszka Goździk

Tarta z owocami z nadzieniem jogurtowym to prosty wypiek – idealny na lato. Kruche ciasto z mąki orkiszowej i lekki krem na bazie jogurtu naturalnego – świetne połączenie, które umili każdą przerwę przy kawie!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    260 kcal

  • Białko:

    13,9 g

  • Tłuszcze:

    12,8 g

  • Węglowodany:

    24,8 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • Ciasto:
  • mąkę orkiszowa - 175g
  • masło - 100g
  • ksylitol - 2 łyżki
  • żółtko
  • proszek do pieczenia
  • Masa:
  • jogurt grecki - 800g
  • ksylitol - 2 lyzki
  • żelatyna - 1 płaska łyżka
  • ulubione owoce

 

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę mieszamy z ksylitolem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, żółtko i 100g masło. Wszystko siekamy i krótko wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem. Środek formy obciążamy w wybrany sposób, ja nakładam kółko z papieru do pieczenia i kładę na wierzch okrągłe naczynie żaroodporne (chodzi o to, żeby urosły tylko boki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 min. Po tym ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.

Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na pół godziny.

Masa: Jogurt grecki dzień wcześniej wkładamy do durszlaka żeby obciekł. Na drugi dzień miksujemy ok 3 min. Po tym czasie dodajemy cukier puder zrobiony z ksylitolu i rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody żelatynę. Całość miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na ciasto i dekorujemy wybranymi owocami.

Smacznego!

 

Powrót Powrót