Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 260 kcal
- Białko: 13,9 g
- Tłuszcze: 12,8 g
- Węglowodany: 24,8 g
Składniki na 8 porcji:
- Ciasto:
- mąkę orkiszowa - 175g
- masło - 100g
- ksylitol - 2 łyżki
- żółtko
- proszek do pieczenia
- Masa:
- jogurt grecki - 800g
- ksylitol - 2 lyzki
- żelatyna - 1 płaska łyżka
- ulubione owoce
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę mieszamy z ksylitolem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, żółtko i 100g masło. Wszystko siekamy i krótko wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem. Środek formy obciążamy w wybrany sposób, ja nakładam kółko z papieru do pieczenia i kładę na wierzch okrągłe naczynie żaroodporne (chodzi o to, żeby urosły tylko boki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 min. Po tym ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na pół godziny.
Masa: Jogurt grecki dzień wcześniej wkładamy do durszlaka żeby obciekł. Na drugi dzień miksujemy ok 3 min. Po tym czasie dodajemy cukier puder zrobiony z ksylitolu i rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody żelatynę. Całość miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na ciasto i dekorujemy wybranymi owocami.
Smacznego!