Sernik na spodzie z daktyli – bez pieczenia

Większość z nas lubi serniki! Tym razem propozycja w wersji fit bez pieczenia, bez dodatku cukru! Świetnie sprawdzi się jako deser, jak również może być podany na drugie śniadanie.

Sernik na spodzie z daktyli - bez pieczenia

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 115,5 kcal
  • Białko: 6,9 g
  • Tłuszcze: 1,7 g
  • Węglowodany: 19,8 g

Składniki na 8 porcji:

  • 150 g daktyli
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 400 g chudego twarogu
  • 50 ml mleka 1,5%
  • 2 łyżeczki dżemu z malin lub borówek
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć w letniej wodzie na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć, zblendować, dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć do foremki (u mnie szklana forma 15/20 cm; może być keksówka wyłożona papierem do pieczenia). Twaróg, jogurt – zblendować na gładką masę. Mleko podgrzać, zaleć żelatynę i wymieszać (tak aby nie było grudek, przestudzić i wlać do masy twarogowej). Do całości dodać nasiona chia. Przełożyć do formy z masą daktylową. Na wierzch nałożyć konfiturę z borówek, następnie wstawić do lodówki na około 3 godziny.