Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 115,5 kcal
- Białko: 6,9 g
- Tłuszcze: 1,7 g
- Węglowodany: 19,8 g
Składniki na 8 porcji:
- 150 g daktyli
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 400 g chudego twarogu
- 50 ml mleka 1,5%
- 2 łyżeczki dżemu z malin lub borówek
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć w letniej wodzie na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć, zblendować, dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć do foremki (u mnie szklana forma 15/20 cm; może być keksówka wyłożona papierem do pieczenia). Twaróg, jogurt – zblendować na gładką masę. Mleko podgrzać, zaleć żelatynę i wymieszać (tak aby nie było grudek, przestudzić i wlać do masy twarogowej). Do całości dodać nasiona chia. Przełożyć do formy z masą daktylową. Na wierzch nałożyć konfiturę z borówek, następnie wstawić do lodówki na około 3 godziny.