Sernik na spodzie z daktyli – bez pieczenia

Autor: mojdietetyk

Większość z nas lubi serniki! Tym razem propozycja w wersji fit bez pieczenia, bez dodatku cukru!
Świetnie sprawdzi się jako deser, jak również może być podany na drugie śniadanie.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    115,5 kcal

  • Białko:

    6,9 g

  • Tłuszcze:

    1,7 g

  • Węglowodany:

    19,8 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • 150 g daktyli
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 400 g chudego twarogu
  • 50 ml mleka 1,5%
  • 2 łyżeczki dżemu z malin lub borówek
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć w letniej wodzie na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć, zblendować, dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć do foremki (u mnie szklana forma 15/20 cm; może być keksówka wyłożona papierem do pieczenia). Twaróg, jogurt – zblendować na gładką masę. Mleko podgrzać, zaleć żelatynę i wymieszać (tak aby nie było grudek, przestudzić i wlać do masy twarogowej). Do całości dodać nasiona chia. Przełożyć do formy z masą daktylową. Na wierzch nałożyć konfiturę z borówek, następnie wstawić do lodówki na około 3 godziny.

 

Powrót Powrót