Orkiszowa drożdżówka z truskawkami

Autor: Patrycja Kulczycka

Drożdżówka nie musi być nudna – zrób ją z mąki orkiszowej i dodaj ulubione owoce.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    247 kcal

  • Białko:

    9 g

  • Tłuszcze:

    8,4 g

  • Węglowodany:

    36 g

 

Składniki na blaszkę keksówkę:

  • 400g mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem, posypać delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić 50g masła. Mąkę wymieszać z jajkiem, dodać 80g ksylitolu, rozpuszczone masło, drożdże – całość dobrze wyrobić, posypać delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1h w ciepłe miejsce, następnie ponownie wymieszać i znowu odstawić. Po kolejnej godzinie rozłożyć na blasze, dodać owoce, z pozostałego masła, 2 łyżek mąki i 20g ksylitolu przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i piec w 180 stopni C przez około 35 minut.

 

Powrót Powrót