Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 247 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcze: 8,4 g
- Węglowodany: 36 g
Składniki na blaszkę keksówkę:
- 400g mąki orkiszowej
- 1,5 szklanki mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka ksylitolu
- 2 jajka
- 70 g masła
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem, posypać delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić 50g masła. Mąkę wymieszać z jajkiem, dodać 80g ksylitolu, rozpuszczone masło, drożdże – całość dobrze wyrobić, posypać delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1h w ciepłe miejsce, następnie ponownie wymieszać i znowu odstawić. Po kolejnej godzinie rozłożyć na blasze, dodać owoce, z pozostałego masła, 2 łyżek mąki i 20g ksylitolu przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i piec w 180 stopni C przez około 35 minut.