Bezglutenowy chlebek bananowy

Słodka przekąska dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko! Dodatkowo w wersji wegańskiej. Smaczny, prosty i szybki w wykonaniu - chlebek bananowy na weekendowy deser.

Bezglutenowy chlebek bananowy

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 180 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 1,8 g
  • Węglowodany: 3,7 g

Składniki na 3 porcje:

  • 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 dojrzały banan
  • Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/ksylitolu
  • 30-40 ml mleka roślinnego

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksować na mąkę, następnie dodać pozostałe składniki – wszystko zblendować na jednolity, gęsty krem. Piec w małej keksówce (16,5cmx8,5cm) lub w kokilkach wyłożonych papierem do pieczenia 33-35 minut w 175 stopniach.