Bezglutenowy chlebek bananowy

Autor: mojdietetyk

Słodka przekąska dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko! Dodatkowo w wersji wegańskiej. Smaczny, prosty i szybki w wykonaniu – chlebek bananowy na weekendowy deser.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    180 kcal

  • Białko:

    4 g

  • Tłuszcze:

    1,8 g

  • Węglowodany:

    3,7 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 dojrzały banan
  • Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/ksylitolu
  • 30-40 ml mleka roślinnego

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksować na mąkę, następnie dodać pozostałe składniki – wszystko zblendować na jednolity, gęsty krem. Piec w małej keksówce (16,5cmx8,5cm) lub w kokilkach wyłożonych papierem do pieczenia 33-35 minut w 175 stopniach.

 

Powrót Powrót