Wegańska szarlotka

Autor: Małgorzata Olchowska

Pyszna wersja tradycyjnej szarlotki bez dodatku mleka krowiego i jajek. Idealna dla osób na diecie wegańskiej, które nie chcą rezygnować ze zdrowych słodkości.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    302 kcal

  • Białko:

    7,7 g

  • Tłuszcze:

    9,3 g

  • Węglowodany:

    50,6 g

 

Składniki na 5 porcji:

  • 400 g jabłek
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g napoju migdałowego bez cukru
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 30 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 20 g budyniu w proszku (bez cukru)

 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i ksylitol. Następnie dolać olej i mleko. Zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na około 15 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Poddusić je w garnku na łyżce wody, po czym dodać cynamon. Po ostygnięciu wymieszać z proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce. Wiórkami ciasta wysypać foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto lekko docisnąć dłońmi, a następnie wyłożyć masę z jabłkami. Na wierzch posypać wiórki ciasta. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Powrót Powrót