Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 302 kcal
- Białko: 7,7 g
- Tłuszcze: 9,3 g
- Węglowodany: 50,6 g
Składniki na 5 porcji:
- 400 g jabłek
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g napoju migdałowego bez cukru
- 40 g oleju rzepakowego
- 30 g ksylitolu lub erytrytolu
- 20 g budyniu w proszku (bez cukru)
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i ksylitol. Następnie dolać olej i mleko. Zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na około 15 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Poddusić je w garnku na łyżce wody, po czym dodać cynamon. Po ostygnięciu wymieszać z proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce. Wiórkami ciasta wysypać foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto lekko docisnąć dłońmi, a następnie wyłożyć masę z jabłkami. Na wierzch posypać wiórki ciasta. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.