Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 174 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcze: 7,4 g
- Węglowodany: 27 g
Składniki na 12 porcji:
- 100 g Masła
- 250 g Mąki pełnoziarnistej
- 150 g Daktyli suszonych
- 300 g Rabarbaru
- 10 g Miodu
- 200 g Truskawek
- 10 g Mąki ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego
Przygotowanie:
Daktyle zalać wodą i odstawić do zmięknięcia, następnie zmiksować blenderem, zagnieść z masłem, mąką. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części (jedną większą, drugą mniejszą) wyłożyć okrągłą blaszkę do pieczenia, ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Rabarbar pokroić i poddusić w niewielkiej ilości wody z miodem, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną. Na podpieczoną tartę wyłożyć rabarbar dodać truskawki, posypać mniejszą częścią pokruszonego ciasta i jeszcze raz zapiec około 15 minut.