Tarta z rabarbarem i truskawkami

Autor: Patrycja Kulczycka

Tarta rabarbarowa z truskawkami – czas na wiosenno-letnie smaki! Przygotuj tartę z dodatkiem ulubionych owoców i delektuj się nią podczas popołudniowej kawy!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    174 kcal

  • Białko:

    3 g

  • Tłuszcze:

    7,4 g

  • Węglowodany:

    27 g

 

Składniki na 12 porcji:

  • 100 g Masła
  • 250 g Mąki pełnoziarnistej
  • 150 g Daktyli suszonych
  • 300 g Rabarbaru
  • 10 g Miodu
  • 200 g Truskawek
  • 10 g Mąki ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego

 

Przygotowanie:

Daktyle zalać wodą i odstawić do zmięknięcia, następnie zmiksować blenderem, zagnieść z masłem, mąką. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części (jedną większą, drugą mniejszą) wyłożyć okrągłą blaszkę do pieczenia, ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Rabarbar pokroić i poddusić w niewielkiej ilości wody z miodem, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną. Na podpieczoną tartę wyłożyć rabarbar dodać truskawki, posypać mniejszą częścią pokruszonego ciasta i jeszcze raz zapiec około 15 minut.

 

Powrót Powrót