Muffinki jogurtowe z borówkami

Muffinki jogurtowe z borówkami

Wszystkie składniki (poza borówkami) zmiksować. Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać borówki. Przełożyć do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki i piec 20-25 min. w 180 stopniach.

Tarta z wiśniami i kokosową kruszonką

Tarta z wiśniami i kokosową kruszonką

Suszone owoce zalać wrzątkiem i poczekać aż napęcznieją. Odlać nadmiar płynu i zblendować. Dwa rodzaje mąk zmieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia, jajkiem, zmiksowanymi suszonymi owocami oraz drobno pokrojonym masłem. Wygnieść dokładnie całość. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszce, np. silikonowej. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach....

Nutella z ciecierzycy

Nutella z ciecierzycy

Garść daktyli namoczyć w ciepłej wodzie (niech zajmie to około 5 minut), następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Nutellę z ciecierzycy można wykorzystać jako pastę na kanapki, ale świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników.

Fit deser truskawkowy z nasionami chia

Fit deser truskawkowy z nasionami chia

Herbatniki należy pokruszyć i wsypać na spód pucharków.Truskawki i twaróg blendujemy ze sobą. Żelatynę i erytrytol należy rozpuścić w 150 ml gorącej wody i połączyć z powstałą wcześniej masą. Całość przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki aż stężeje. Nasiona chia mieszamy z jogurtem i również odkładamy do lodówki – w tym...

Ciasto jaglane o smaku chałwy

Ciasto jaglane o smaku chałwy

Kaszę przepłukać ciepłą wodą. Włożyć do garnka, zalać mleczkiem kokosowym i napojem migdałowym. Gotować do miękkości około 15 min. W międzyczasie blaszkę wyłożyć papierem. Pokruszyć ciasteczka owsiane i wysypać nimi dno blaszki. Sezam zmiksować na gładką masę, np. w młynku do kawy. Ugotowaną kaszę wymieszać z ksylitolem i sezamem. Dokładnie zblendować. Masę...

Czekoladowy krem z batatów

Czekoladowy krem z batatów

Bataty obrać ze skóry, umyć i pokroić na większe kawałki. Ugotować na parze. Bataty wystudzić. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Czekoladę, masło orzechowe i bataty zblendować na gładką masę. Krem przechowywać w lodówce.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Przepis na 15 porcji Śliwki i daktyle zalać wrzątkiem. Odczekać około 10 minut do ich napęcznienia. Następnie odlać wodę w której się moczyły. Zmiksować wszystkie składniki na dość gładką masę (idealnie gładka nie będzie). Z masy zrobić kulki i każdą obtoczyć w kakao. Całość schłodzić min. 2 h w lodówce i przechowywać...

Ciasto truskawkowo- porzeczkowe w wersji fit

Ciasto truskawkowo- porzeczkowe w wersji fit

Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Ksylitol mielimy na cukier puder, ucieramy z jajkami, dodajemy rozpuszczone masło i pomału dodajemy jogurt. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki i układamy na wierzch owoce. Wkładamy do wcześniej nagrzanego...

Przepisy

Pan cake owsiano-bananowe

Robiąc ostatnio swoje ulubione pan cake pomyślałam o ich modyfikacji. I są zmodyfikowane bezjajeczne i bez miodu, naturalnym słodzikiem jest tu banan. Zmodyfikowane placuszki mógł też zjeść mój synek, gdyż na miód jest dla niego jeszcze za wcześnie 😉  Składniki – 2 porcje: 65 g – Banan 25 g – Płatki owsiane...

Przepisy

Pan cake owsiane

Kto nie lubi “pan cake”?  Chyba nie ma takich osób. Dlatego proponuję ich zdrowszą wersję pełnoziarnistą wersję. Składniki – 2 porcje: 60 g  – Jaja kurze całe (1 szt.) 25 g – Płatki owsiane górskie 80 g – Mąka pszenna pełnoziarnista 200 g – Kefir naturalny 30 g – Miód pszczeli 3...

CIASTO Z BURAKA

Ciasto z buraczkami i suszonymi owocami

Buraki owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku około godzinę. Buraki ostudzić i zetrzeć na tarce. Następnie wymieszać w dwóch osobnych miskach składniki mokre i suche. Zawartości obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Na koniec dodać buraki. Całość wyłożyć na blaszkę (np. tortownicę) i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 60 min...

przepisy od dietetyka

Lekki malinowy sernik z migdałami

Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika! Ten który proponuję jest przygotowany bez mąki i tłuszczu, można go serwować osobom na diecie bezglutenowej. Spód jest kruchy, ale nie twardy, doskonale komponuje się s serową górą. Można go przygotować z malinami lub tradycyjnie, dodając wanilię. Sernik jest puszysty, delikatny i nie za słodki Wartość...

×