Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Do proszku budyniowego dodać 200 ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić na gaz i gotować ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Następnie rozpuścić żelatynę w 60 ml gorącej wody. Do przestudzonego budyniu dodać skyr, żelatynę, 2 łyżeczki erytrytolu i dokładnie wymieszać. Na dnie formy ułożyć herbatniki i wylać przygotowaną masę....

Zielone babeczki

Zielone babeczki

Szpinak należy umyć i osuszyć, następnie zblendować w celu uzyskania gładkiej masy. Jajka ubić wraz z erytrytolem przy pomocy miksera. Gdy masa będzie już ubita, powoli dodawać olej, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać zblendowane liście szpinaku. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodać przesianą przez sitko mąkę wraz z...

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Wyjąć fasolę z puszki i dokładnie ją opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki razem zblendować za pomocą blendera. Masę przelać do formy keksówki. Piec w piekarniku w 180*C przez pół godziny. Opcjonalnie polać ciasto polewą – rozpuszczoną gorzką czekoladą. Aby otrzymać ciasto na większą liczbę porcji, zalecane jest podwojenie wszystkich składników. Propozycja korzystna...

Krem orzechowy z awokado

Krem orzechowy z awokado

Wszystkie składniki razem zblendować. Mus może być przechowywany w słoiczku w lodówce przez około tydzień. Awokado, mimo wysokiej kaloryczności, jest bogate w „zdrowe tłuszcze”, głównie JKT, a także WKT omega 3 i 6. Dzięki temu  wpływa dobroczynnie na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu i przyczyniając się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia....

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jaja ubić z miodem w mikserze. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej. Na koniec dodać startą marchew oraz cynamon. Całość wymieszać i piec w temperaturze 200 *C przez ok. 50-60 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić i posmarować upieczone ciasto na...

Kawa mrożona

Kawa mrożona

Napój można również przygotować na mleku bez laktozy lub napoju roślinnym. Świetnie sprawdzi się także kawa w wersji smakowej bez dodatku cukru, np. orzechowa. Do przygotowania będzie potrzebny blender z końcówką do ubijania białek.Do naczynia wsypujemy kawę, erytrytol, dodajemy 2 łyżeczki zimnej wody. Całość ubijamy przy pomocy blendera, aż stworzy się gęsta...

Deser jogurtowo - kawowy

Deser jogurtowo – kawowy

Kakao należy wymieszać z 1/3 opakowania jogurtu. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej 1,5 łyżeczki żelatyny i 1 łyżkę erytrytolu, dobrze wymieszać. Całość połączyć z wymieszaną wcześniej masą, przelać do pucharków lub szklanek i odstawić aż stężeje. Kolejną warstwę należy zrobić podobnie, używając zamiast kakao kawy. Gdy dwie warstwy...

Cynamonowe ciasto z rabarbarem i jabłkiem

Cynamonowe ciasto z rabarbarem i jabłkiem

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną masę dodając szczyptę soli. Stopniowo dodawać erytrytol lub ksylitol (do wyboru) i cały czas miksować dodając olej. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do masy dodawać w 3 porcjach mąkę miksując na średnich obrotach. Po dodaniu całej mąki masę przelać do...

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie gdy utworzy się zbita piana z białek stopniowo dodawać ksylitol i cały czas miksować. Później stopniowo dodawać cienkim strumieniem olej cały czas miksując. W osobnej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i sodę). Do masy jajecznej dodawać po trochu mąki...

Domowy ser koryciński z czarnuszką

Pancakes kokosowe z owocami

Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Podawać z sezonowymi owocami.

Amarantuski szarlotkowe

Amarantuski szarlotkowe

Jabłko zatrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać łyżką do połączenia się składników. Z masy uformować ciasteczka (około 10 sztuk) i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Wyłożyć z piekarnika, przestudzić i ostrożnie przełożyć na talerzyk.

×