Jajka po turecki

Jajka po turecki

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać zioła prowansalskie. Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego płatki chili i wymieszać. Do garnka z gotującą się wodą dodać łyżkę octu. W wodzie zrobić wir, do którego wbić jajko. Gotować ok. 3 minuty. Na talerz nałożyć sos czosnkowo-ziołowy i...

plan żywieniowy

Gnocchi z pikantnym sosem z fetą i pomidorami

Całą kostkę fety, pomidorki koktajlowe i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą i dodać pół drobno pokrojonej papryczki chili. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie kluseczki ugotować w lekko osolonej wodzie. Sos wymieszać i rozgnieść pomidorki. Wymieszać sos z kluseczkami. Podawać ze świeżą bazylią.

plan żywieniowy

Drożdżowe pierogi z ciecierzycą i kalafiorem

Przygotowanie ciasta – Połączyć mąkę, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wodę. Zagniatać przez 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek i zagnieść dodatkowe 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe...

przepisy

Dyniowe rollsy

Przygotowanie ciasta – Połączyć 2 szklanki mąki, cukier, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Wodę i masło umieścić w misce i podgrzać do roztopienia się masła. Dodać do masy mącznej wraz z jajkiem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do...

przepisy

Grecka kanapka

Bułkę należy podgrzać na suchej patelni lub w tosterze, a tofu pokroić na plastry i podsmażyć na oliwie. Na bułkę nałożyć pesto, rukolę, podsmażone tofu, fetę oraz suszone pomidory pokrojone w paski.

Zdrowe gotowanie

Dutch baby ze skyrem, karmelizowanymi śliwkami i nerkowcami

Małe naczynie żaroodporne nagrzać wraz z piekarnikiem do temperatury 190 stopni. W międzyczasie wymieszać mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli i cukru. Rozgrzane naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wlać masę naleśnikową. Naleśnik pieczemy ok. 15-20 minut minut. W międzyczasie śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Śliwki karmelizować na rozgrzanej patelni aż będą lekko...

Zdrowe odżywianie

Czekoladowy budyń jaglany

Kaszę jaglaną przelać wodą na sicie (aby uniknąć gorzkiego posmaku), a następnie gotować przez ok. 12 minut w 300 ml mleka. Następnie zmiksować ją na gładki budyń z dodatkowymi 100 ml mleka, 1,5 łyżki kakao (prawdziwym, bez cukru), 2 bananami i łyżką oleju kokosowego (dla smaku). Podawać z plasterkami banana i orzechami.

Dietetyk online

Kleik ryżowy z owocami

Mleko delikatnie podgrzać, następnie dodać kleik, odżywkę białkową i całość energicznie wymieszać. Po chwili dodać skyr i całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do miseczki, posypać pokrojonymi owocami, migdałami, a wierzch polać masłem orzechowym.

Dietetyk online

Pieczona owsianka a’la jagodzianka

Do blendera wrzucić mus jabłkowy, białko, napój migdałowy, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Całość zblendować na gładką masę. Połowę masy przelać do kokilki. Jagody wymieszać z połową słodzika i mąką ziemniaczaną. Gotowe owoce przełożyć do kokilki i całość zalać drugą połową masy. Z masła, mąki i drugiej połowy słodzika przygotować kruszonkę...

Dietetyk online

Owoce pod owsianą kruszonką

Na dnie naczynia wyłożyć borówki (bądź inne owoce sezonowe), Płatki owsiane wymieszać z erytrytolem i masłem dokładnie wymieszać. Posypać borówki. Piec około 20 min w 180 stopniach.

Dieta i zdrowie

Kasza manna z truskawkami

Kaszę wsypujemy do zimnego mleka i gotujemy do momentu aż zacznie gęstnieć. Następnie wyłączamy palnik, dodajemy skyr, cynamon i miód. Przekładamy do miseczki, następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, truskawki i całość polewamy masłem orzechowym. Na koniec kaszę posypać orzechami nerkowca.

×