Makaron z burattą w sosie

Szybki, prosty i bardzo smaczny obiad! Makaron w aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów zachęci do posiłku nawet największego niejadka.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 556 kcal
  • Białko: 20g
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 90g

Składniki na 4 porcje:

  • 1 paczka makaronu pełnoziarnistego (500 g)
  • Pomidorki koktajlowe (400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty soli (2 g)
  • 1 łyżeczka oregano (3 g)
  • 1 buratta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pomidorki koktajlowe wykładamy na naczynie żaroodporne, dodajemy czosnek, oregano i sól, na środek wykładamy burattę. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż pomidory odparują, następnie wszystko razem blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Makaron wymieszać z sosem.