Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 200 kcal
- Białko: 11g
- Tłuszcze: 8g
- Węglowodany: 27g
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka mleka 2% (250 g)
- 1 czubata łyżeczka budyniu w proszku bez dodatku cukru (np. czekoladowy - 7 g)
- 2 czubate łyżeczki erytrytolu (13g)
- 2 łyżeczki naturalnego kakao w proszku, niesłodzonego (10 g)
- 1 łyżeczka gorzkiej czekolady, min. 70% kakao (5 g)
- Przyprawa piernikowa lub cynamon wg uznania
Przygotowanie:
Mleko zagotować (można odlać część do rozmieszania proszku – wtedy jest mniejsze ryzyko powstania grudek). Suche składniki wymieszać (można wymieszać z odrobiną zimnego mleka), wsypać/ wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Przelać do kubka i posypać pokruszoną czekoladą.
Smacznego!