Wysokobiałkowe placuszki
Pudding (smak dowolny), jajko, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Podsmażyć na oleju.
Pudding (smak dowolny), jajko, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Podsmażyć na oleju.
Ziemniaki, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać kurkumę, curry oraz cebulę w kostkę, pora w talarki i czosnek. Smażyć do zeszklenia pora i cebuli. Następnie dodać warzywa korzeniowe, ziele angielskie, liść laurowy, zalać 500 ml wody, gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać odcedzoną ciecierzycę....
Na tortilli ułożyć plasterki sera i paprykę pokrojoną w kostkę. Złożyć na 2 razy na pół i zapiec w opiekaczu lub na patelni tak, aby ser się rozpuścił. Następnie pomiędzy włożyć roszponkę.
Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory i cebulę drobno posiekać. Do warzyw dodać jajko, siemię i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 5 sztuk).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty doli. Następnie dodać żółtka, jogurt i mąkę, wymieszać delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej, wylać masę i smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Po 3 minutach energicznie obrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi owocami i serkiem.
Na oliwie należy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać koncentrat i wymieszać by trochę się zarumienił. Następnie dodać szklankę wody wymieszanej z serkiem. Dodać fasolę i makaron orzo. Przykryć pokrywką i gotować aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby dodawać wodę). Pod koniec gotowania dodać szpinak.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mąkami, ksylitolem, olejem i proszkiem do pieczenia. Ręką lub mikserem wyrobić ciasto. Następnie Z ciasta odrywać po kawałku, uformować kulkę, rozpłaszczyć lub rozwałkować, na środek nałożyć marmoladę, ciasto zagnieść do środka i uformować kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180...
Mąkę wymieszać z proszkiem. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, następnie przelać do mąki. Dokładnie wymieszać. Szynkę drobno pokroić, kukurydze odsączyć, pomidory suszone pokroić w drobne paski, natkę i bazylię posiekać. Dodać do masy. Dosypać starte na tarce sery. Piec w gofrownicy.
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Mleko kokosowe i wodę wlać do garnka, następnie dodać odcedzoną kaszę oraz ksylitol. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż wchłonie cały płyn, stale mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Do ugotowanej kaszy dodać olej kokosowy oraz połowę...
Z drożdży, cukru i wody przygotować zaczyn, następnie wsypać mąkę, szczyptę sili i oliwę wszystko dokładnie wyrobić. Z rak przygotowanego ciasta uformować kulkę, rozwałkować i ułożyć na suchej patelni, piec z jednej strony na małym ogniu około 5 minut następnie obrócić, posmarować koncentratem przyprawić ziołami, posypać startym serem mozzarella, dodać ulubione dodatki...
Ulubione owoce do podania i jogurt naturalny. Uwaga! Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jeśli wyciągasz jajka prosto z lodówki należy je ocieplić a mleko podgrzać. Piekarnik nagrzać do 180st.C od razu wstawić do niego patelnię. Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i ksylitolu wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto...
Podgrzać tortillę, aby była miękka i elastyczna. Awokado ugnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodać sól, pieprz i kolendrę. Tortillę posmarować pastą z awokado. Nałożyć porcję pokrojonych warzyw, fasolę i mozzarellę. Zawinąć w kopertę. Zawinięte burrito podgrzać z każdej strony na patelni teflonowej, aż do zarumienienia.