Bowl z tofu, jajkiem i pieczonym kalafiorem

Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną,...

Zupa krem z pieczonej papryki i bata

Batata, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części. Razem z batatem wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać połową oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C i piec do momentu zbrązowienia skórki papryki (ok. 30 minut). W międzyczasie na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę...

Tarta cytrynowa na kakaowym spodzie

Spód: Banana zblendować, wymieszać z mąką orkiszową, ziemniaczaną i kakao. Dodać olej, jajko i syrop klonowy. Dobrze wyrobić i wyłożyć na spód do tarty i dokładnie rozprowadzić po blaszce tak, aby ciasto wychodziło także na boczne ścianki. Nakłuć widelcem ciasto, przykryć folią aluminiową wysypać groch lub fasolę (zabezpieczy to ciasto przed podnoszeniem...

Sernik dyniowy

Spód: Migdały zalać wrzątkiem, a po kilku minutach obrać ze skórki, następnie dodać zblendowane ciasteczka, cynamon i roztopione masło (uważać, aby nie zagotować). Wszystko dokładnie wymieszać, całość wyłożyć do brytfanny (ok. 24 cm średnicy) z papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć łyżką do spodu. Masa serowa: Dynię obrać, pokroić i podpiec w piekarniku...

Sałatka z grillowanym bakłażanem, halloumi i sosem czosnkowym

Bakłażan pokroić w plastry, posypać papryką i czosnkiem (najlepiej w proszku), następnie grillować na patelni grillowej lub zwykłej na rozgrzanej oliwie. Ser pokroić w plasterki i grillować bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (lub opiekaczu z opcją grilla). Bakłażan i ser ułożyć na talerzu z roszponką, dodać przekrojone pomidorki. Całość polać dressingiem:...

Makaron z burattą w sosie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pomidorki koktajlowe wykładamy na naczynie żaroodporne, dodajemy czosnek, oregano i sól, na środek wykładamy burattę. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż pomidory odparują, następnie wszystko razem blendujemy...

Warzywne gofry wysokobiałkowe

Jaja, ser, mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać (można użyć blendera lub miksera). Masa powinna być dosyć gęsta i kleista (w zależności od konsystencji sera, być może trzeba będzie dodać/ odjąć odrobinę mleka). Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię startą na grubych oczkach tarki. Gofry piec...

Fit gorąca czekolada

Mleko zagotować (można odlać część do rozmieszania proszku – wtedy jest mniejsze ryzyko powstania grudek). Suche składniki wymieszać (można wymieszać z odrobiną zimnego mleka), wsypać/ wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Przelać do kubka i posypać pokruszoną czekoladą. Smacznego!

Biszkoptowo-budyniowy omlet z owocami i sosem orzechowym

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną masę, następnie dodać żółtka i budyń, wtedy już bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem do ścięcia omleta. Ułożyć pokrojone owoce i podawać z sosem: jogurt wymieszać z masłem orzechowym. Całość posypać pokruszonymi orzechami.

Lekki makaron z warzywami i mozzarellą

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Warzywa pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Dorzucić na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem. Pół szklanki wody z gotowania makaronu wymieszać z serkiem, dodać do warzyw i wymieszać. Dodać makaron. Przełożyć...

Kakaowa nocna owsianka z czekoladową chrupką

Kakaowa nocna owsianka z czekoladową chrupką

Do słoika przełożyć płatki owsiane, dodać całe siemię lniane, nasiona chia, miód, kakao i zalać mlekiem. Dokładnie wymieszać. Na wierzch równomiernie nałożyć skyr waniliowy. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do słoika na sam wierzch. Odstawić do lodówki na całą noc lub kilka godzin.

×