Lekki makaron z warzywami i mozzarellą

Często, gdy robi się ciepło na zewnątrz to mamy mniejszy apetyt. Moja dzisiejsza propozycja to idealne odzwierciedlenie lekkiego obiadu - makaron pełen kolorowych warzyw, który mimo braku mięsa i strączków, ma ponad 30g białka w porcji.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 606 kcal
  • Białko: 30g
  • Tłuszcze: 22g
  • Węglowodany: 76g

Składniki na 1 porcję:

  • Cebula (50g - ½ sztuki)
  • Cukinia (150g - ¼ sztuki)
  • Czosnek (10g - 2 ząbki)
  • Makaron pełnoziarnisty (70g - ¾ szklanki)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Papryka czerwona (50g - ⅕ sztuki)
  • Pieczarki (60g - 3 sztuki)
  • Pomidor koktajlowy (100g - 5 sztuk)
  • Ser mozzarella light (60g - ½ opakowania)
  • Serek naturalny Bieluch (50g - 2 łyżki)
  • Szpinak (50g - 2 garście)
  • Kiełki słonecznika (5g - ⅔ łyżki)
  • Tymianek

Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Warzywa pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Dorzucić na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem. Pół szklanki wody z gotowania makaronu wymieszać z serkiem, dodać do warzyw i wymieszać. Dodać makaron. Przełożyć na talerz, na wierzch dodać poszarpaną mozzarellę i kiełki.