Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 606 kcal
- Białko: 30g
- Tłuszcze: 22g
- Węglowodany: 76g
Składniki na 1 porcję:
- Cebula (50g - ½ sztuki)
- Cukinia (150g - ¼ sztuki)
- Czosnek (10g - 2 ząbki)
- Makaron pełnoziarnisty (70g - ¾ szklanki)
- Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
- Papryka czerwona (50g - ⅕ sztuki)
- Pieczarki (60g - 3 sztuki)
- Pomidor koktajlowy (100g - 5 sztuk)
- Ser mozzarella light (60g - ½ opakowania)
- Serek naturalny Bieluch (50g - 2 łyżki)
- Szpinak (50g - 2 garście)
- Kiełki słonecznika (5g - ⅔ łyżki)
- Tymianek
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Warzywa pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Dorzucić na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem. Pół szklanki wody z gotowania makaronu wymieszać z serkiem, dodać do warzyw i wymieszać. Dodać makaron. Przełożyć na talerz, na wierzch dodać poszarpaną mozzarellę i kiełki.