Wartość odżywcza w 1 porcji z dodatkami:
- Energia: 302 kcal
- Białko: 20g
- Tłuszcze: 18g
- Węglowodany: 16g
Składniki na 7 sztuk:
- 2 sztuki jaja kurzego (120 g)
- 1 kostka sera twarogowego półtłustego (250 g)
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (90 g)
- 4-5 łyżek mleka 2% (60 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (10 g)
- 1/2 papryki (ok. 60 g)
- 1/6 małej cukinii (ok. 60 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
Przygotowanie:
Jaja, ser, mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać (można użyć blendera lub miksera). Masa powinna być dosyć gęsta i kleista (w zależności od konsystencji sera, być może trzeba będzie dodać/ odjąć odrobinę mleka). Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię startą na grubych oczkach tarki. Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy na wysokiej mocy. Ciepłe i chrupiące podawać z dodatkiem pasty i ulubionych warzyw.
Pasta jajeczna z awokado (ok. 4 porcje):
- 4 sztuki ugotowanych jaj (ok. 200 g)
- Całe awokado (ok. 150 g)
- 2 łyżki serka kanapkowego ok. (40 g)
- Kiełki rzodkiewki (całe op.)
- 1/2 łyżeczki soli (2,5 g)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (2,5 g)
Jajka ugotować na twardo, następnie wymieszać z serkiem i awokado. Dodać kiełki i przyprawić do smaku.