Warzywne gofry wysokobiałkowe

Gofry sprawdzą się najlepiej na śniadanie, a przygotowane z odpowiednich składników i pełnych zdrowia dodatków tworzą pełnowartościowy posiłek, który dostarczy Ci ogrom zdrowej energii!

Wartość odżywcza w 1 porcji z dodatkami:

  • Energia: 302 kcal
  • Białko: 20g
  • Tłuszcze: 18g
  • Węglowodany: 16g

Składniki na 7 sztuk:

  • 2 sztuki jaja kurzego (120 g)
  • 1 kostka sera twarogowego półtłustego (250 g)
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (90 g)
  • 4-5 łyżek mleka 2% (60 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (10 g)
  • 1/2 papryki (ok. 60 g)
  • 1/6 małej cukinii (ok. 60 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)

Przygotowanie:

Jaja, ser, mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać (można użyć blendera lub miksera). Masa powinna być dosyć gęsta i kleista (w zależności od konsystencji sera, być może trzeba będzie dodać/ odjąć odrobinę mleka). Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię startą na grubych oczkach tarki. Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy na wysokiej mocy. Ciepłe i chrupiące podawać z dodatkiem pasty i ulubionych warzyw.

Pasta jajeczna z awokado (ok. 4 porcje):

  • 4 sztuki ugotowanych jaj (ok. 200 g)
  • Całe awokado (ok. 150 g)
  • 2 łyżki serka kanapkowego ok. (40 g)
  • Kiełki rzodkiewki (całe op.)
  • 1/2 łyżeczki soli (2,5 g)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (2,5 g)

Jajka ugotować na twardo, następnie wymieszać z serkiem i awokado. Dodać kiełki i przyprawić do smaku.