Sernik dyniowy

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Kardioprotekcyjne działanie dyni wspomoże twój układ sercowo – naczyniowy, a zawarty w niej błonnik pozytywnie wpłynie na układ trawienny.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    467 kcal

  • Białko:

    10 g

  • Tłuszcze:

    36 g

  • Węglowodany:

    31 g

 

Składniki na 12 porcji

  • Spód:
  • 3 małe paczuszki -12 sztuk ciastek wielozbożowych pełnoziarnistych (np.Vitanella bez cukru(Biedronka) (204 g)
  • 3 łyżki migdałów (50 g)
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (2 g)
  • Masa serowa:
  • 1 opakowanie sera sernikowego (1000 g)
  • 1/2 słoika puree z dyni (350 g)
  • 2 szt. aj kurzych, całych (100 g)
  • 1 szt. budyniu w proszku waniliowego (bez cukru) (35 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu (150 g)
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy (ok. 120 ml)
  • Skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Spód:

Migdały zalać wrzątkiem, a po kilku minutach obrać ze skórki, następnie dodać zblendowane ciasteczka, cynamon i roztopione masło (uważać, aby nie zagotować). Wszystko dokładnie wymieszać, całość wyłożyć do brytfanny (ok. 24 cm średnicy) z papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć łyżką do spodu.

Masa serowa:

Dynię obrać, pokroić i podpiec w piekarniku do miękkości. Całość zblendować. Ser na sernik dodać do puree z dyni, następnie dodać ksylitolu lub erytrytolu, jajka, budyń i mąkę oraz sok z 1/2 pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy (jeśli jej używamy). Całość dokładnie zmiksować i wyłożyć na przygotowany spód. Piec w temp. 175-180 st. C przez ok. 1-1,5 h.

 

Powrót Powrót