Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 273 kcal
- Białko: 8g
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 38g
Składniki na 2 porcje:
- 1 sztuka papryki czerwonej (250 g)
- ok. 1 sztuka batat (150 g)
- 1/2 cebuli (40 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
- 1 ząbek czosnku (5g)
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego (150 g)
- Plaster Ser feta 12% tłuszczu (30 g)
- Garść orzechów pistacjowych (10 g)
- 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku (4g)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (4g)
Przygotowanie:
Batata, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części. Razem z batatem wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać połową oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C i piec do momentu zbrązowienia skórki papryki (ok. 30 minut). W międzyczasie na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę oraz czosnek, dodać paprykę w proszku. Do cebuli dodać pieczone warzywa i bulion, zagotować. Następnie zblendować na krem. Posypać pokruszoną fetą, pokruszonymi orzechami i koperkiem. Podawać z pieczywem zapieczonym na grzankę.