Zupa krem z pieczonej papryki i bata

Witaminy, warzywa i jeszcze raz witaminy. Skomponuj szybki i zdrowy posiłek, w którym znajdziesz witaminę A, E oraz K. Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 273 kcal
  • Białko: 8g
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 38g

Składniki na 2 porcje:

  • 1 sztuka papryki czerwonej (250 g)
  • ok. 1 sztuka batat (150 g)
  • 1/2 cebuli (40 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 ząbek czosnku (5g)
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego (150 g)
  • Plaster Ser feta 12% tłuszczu (30 g)
  • Garść orzechów pistacjowych (10 g)
  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g)
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku (4g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (4g)

Przygotowanie:

Batata, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części. Razem z batatem wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać połową oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C i piec do momentu zbrązowienia skórki papryki (ok. 30 minut). W międzyczasie na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę oraz czosnek, dodać paprykę w proszku. Do cebuli dodać pieczone warzywa i bulion, zagotować. Następnie zblendować na krem. Posypać pokruszoną fetą, pokruszonymi orzechami i koperkiem. Podawać z pieczywem zapieczonym na grzankę.