Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 378 kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcze: 23g
- Węglowodany: 40g
Składniki na 8 porcji:
- Spód:
- 1/2 banana (60 g)
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnista orkiszowa (150 g)
- 1 i 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)
- 1 łyżka kakao w proszku niesłodzonego (10 g)
- 6 łyżek oleju kokosowego (60 g)
- 8 łyżeczek syropu klonowego (40 g)
- 1 szt. jaja kurzego, całego (50g)
- Masa serowa:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 1/2 jogurtu naturalnego (100 g)
- 15 łyżek soku z cytryny (90 ml)
- 3 szt. jaj kurzych, całych (150 g)
- 1 i 2/3 mąki ziemniaczanej (20 g)
- Ok. 15 łyżeczek ksylitolu (110 g)
Przygotowanie:
Spód:
Banana zblendować, wymieszać z mąką orkiszową, ziemniaczaną i kakao. Dodać olej, jajko i syrop klonowy. Dobrze wyrobić i wyłożyć na spód do tarty i dokładnie rozprowadzić po blaszce tak, aby ciasto wychodziło także na boczne ścianki. Nakłuć
widelcem ciasto, przykryć folią aluminiową wysypać groch lub fasolę (zabezpieczy to ciasto przed podnoszeniem w trakcie pieczenia), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 15 minut, następnie zdjąć nasiona i folię i piec kolejne 15 minut. Następnie wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 160 st. C.
Masa serowa:
Jajka zmiksować lub rozmieszać trzepaczką, dodać mascarpone, jogurt, sok z cytryny, erytrytol i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszać/ miksować do dokładnego połączenia składników. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec ok. 30 minut.