Tarta cytrynowa na kakaowym spodzie

Szukasz pomysłu na pyszny, orzeźwiający deser? Oto tarta cytrynowa. Wykorzystaj antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie cytryn w słodkiej odsłonie.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 378 kcal
  • Białko: 7g
  • Tłuszcze: 23g
  • Węglowodany: 40g

Składniki na 8 porcji:

  • Spód:
  • 1/2 banana (60 g)
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnista orkiszowa (150 g)
  • 1 i 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)
  • 1 łyżka kakao w proszku niesłodzonego (10 g)
  • 6 łyżek oleju kokosowego (60 g)
  • 8 łyżeczek syropu klonowego (40 g)
  • 1 szt. jaja kurzego, całego (50g)
  • Masa serowa:
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1/2 jogurtu naturalnego (100 g)
  • 15 łyżek soku z cytryny (90 ml)
  • 3 szt. jaj kurzych, całych (150 g)
  • 1 i 2/3 mąki ziemniaczanej (20 g)
  • Ok. 15 łyżeczek ksylitolu (110 g)

Przygotowanie:

Spód:

Banana zblendować, wymieszać z mąką orkiszową, ziemniaczaną i kakao. Dodać olej, jajko i syrop klonowy. Dobrze wyrobić i wyłożyć na spód do tarty i dokładnie rozprowadzić po blaszce tak, aby ciasto wychodziło także na boczne ścianki. Nakłuć

widelcem ciasto, przykryć folią aluminiową wysypać groch lub fasolę (zabezpieczy to ciasto przed podnoszeniem w trakcie pieczenia), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 15 minut, następnie zdjąć nasiona i folię i piec kolejne 15 minut. Następnie wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 160 st. C.

Masa serowa:

Jajka zmiksować lub rozmieszać trzepaczką, dodać mascarpone, jogurt, sok z cytryny, erytrytol i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszać/ miksować do dokładnego połączenia składników. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec ok. 30 minut.