Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 423 kcal
- Białko" 19g
- Tłuszcze: 27g
- Węglowodany: 28g
Składniki na 1 porcję:
- 2 sztuki jaja kurzego
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (20 g)
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 g)
- 1 sztuka figi (70 g)
- 1/3 gruszki (40 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
- 1/2 łyżki masła orzechowego 100% (10 g)
- 1 łyżeczka orzechów pekan (5 g)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną masę, następnie dodać żółtka i budyń, wtedy już bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem do ścięcia omleta. Ułożyć pokrojone owoce i podawać z sosem: jogurt wymieszać z masłem orzechowym. Całość posypać pokruszonymi orzechami.