Biszkoptowo-budyniowy omlet z owocami i sosem orzechowym

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Omlet będzie świetnym wyborem dla zapracowanych i szukających szybkiego rozwiązania na śniadanie. Figi dzięki swoim właściwościom poprawiającym trawienie pozwolą lekko rozpocząć dzień pełen obowiązków.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    423 kcal

  • Białko"

    19 g

  • Tłuszcze:

    27 g

  • Węglowodany:

    28 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 2 sztuki jaja kurzego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (20 g)
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 sztuka figi (70 g)
  • 1/3 gruszki (40 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
  • 1/2 łyżki masła orzechowego 100% (10 g)
  • 1 łyżeczka orzechów pekan (5 g)

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną masę, następnie dodać żółtka i budyń, wtedy już bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem do ścięcia omleta. Ułożyć pokrojone owoce i podawać z sosem: jogurt wymieszać z masłem orzechowym. Całość posypać pokruszonymi orzechami.

 

Powrót Powrót