Grecka sałatka

Grecka sałatka

Warzywa pokroić w kostkę, pomidorki i oliwki na połówki. Wymieszać ze świeżym szpinakiem, dodać pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypać nasionami słonecznika i siemieniem lnianym. Na koniec sałatkę skropić oliwą z oliwek.

Wege babka ziemniaczana

Tofu z ryżem i warzywami

Na początku należy ugotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mieszankę chińską oraz fasolkę szparagową. Kiedy wszystko się rozmrozi, dodać pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodać sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos należy podawać z ryżem i sezamem.

Wege babka ziemniaczana

Makaron z warzywami i tofu

Na początku należy pokroić tofu w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie  paprykę, cebulę oraz cukinię  pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Potem dodać szklankę przecieru pomidorowego i przyprawić ulubionymi ziołami (ja użyłam oregano, bazylię oraz rozmaryn). Do przygotowanego sosu dodać mrożony groszek i chwilę pogotować.  W międzyczasie należy...

yżanka z jabłkiem i cynamonem

Ryżanka z jabłkiem i cynamonem

Do zagotowanego mleka wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy kilka minut. W tym czasie na tarce należy zetrzeć jabłko, posypać obficie cynamonem. Następnie do miseczki wlewamy ugotowane płatki, posypujemy cynamonem, orzechami laskowymi i borówkami.

Sałatka z rukolą i burakiem

Sałatka z rukolą i burakiem

Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy przestygnie przełożyć do miski, następnie ułożyć rukolę, pokrojone buraki, gruszkę i fetę. Następnie całość skropić oliwą, posypać nasionami słonecznika i pestkami dyni.

Grecka sałatka z serem halloumi

Grecka sałatka z serem halloumi

Ser halloumi pokroić w plastry i grillować na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki, winogrona przeciąć na połówki. W tym samym czasie należy podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni. Na koniec, na talerzu ułożyć mix sałat, następnie owoce, plastry sera, posypać płatkami migdałowymi, oregano i skropić oliwą z...

DESER Z BORÓWKAMI

Śniadaniowy deser z owocami

Dzień wcześniej zalać nasiona chia mlekiem, wymieszać z miodem i schować do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu, na dno szklanki wyłożyć jogurt, następnie warstwę jagód i wyjęte z lodówki nasiona chia. Kolejno wsypać amarantus, ułożyć  plastry pokrojonego banana i na wierzch borówki.

Marchewkowo-kokosowa zupa krem

Marchewkowo-kokosowa zupa krem

Marchew umyć i obrać, kaszę jaglaną zalać wrzątkiem a następnie przepłukać na sicie pod bieżąca wodą. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, następnie wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażyć, na koniec dodając przyprawy, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew. Wszystkie składniki zalać około 750 ml...

Sałatka z fetą i granatem

Sałatka z fetą i granatem

Gruszkę, pomidora i cebulę umyć i pokroić a granat obrać. Do misy wrzucić rukolę, dodać pokruszony ser feta, pokrojone warzywa i owoce. Całość polać miodem i oliwą z oliwek i wymieszać, na koniec posypać pestkami dyni.  Przepis autorstwa Katarzyny Burakiewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Makaron z ciecierzycy z sosem z tofu i suszonych pomidorów

Makaron z ciecierzycy z sosem z tofu i suszonych pomidorów

Cebulę, czosnek i suszone pomidory posiekać, tofu rozdrobnić drobno widelcem. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i suszone pomidory a po chwili tofu. Doprawić papryką i oregano. Smażyć na średnim ogniu aż tofu stanie się chrupkie. Następnie dodać passatę pomidorową i dusić około 10 minut. Doprawić do smaku...

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Pieczone szaszłyki z domowymi frytkami i sosem musztardowo – czosnkowym

Pieczone szaszłyki z domowymi frytkami i sosem musztardowo – czosnkowym

Mięso należy umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami i łyżką oleju. Warzywa pokroić w kostkę i wraz z mięsem nadziewać na wykałaczki do szaszłyków. Gotowy szaszłyk należy zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki obrać, pokroić na kształt frytek, obtoczyć w przyprawach wymieszanych w łyżce oleju. Szaszłyki i ziemniaki należy piec 15 –...

×