Ryż z jabłkiem i cynamonem – śniadanie, przekąska, deser

Przygotowanie:   Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko pokrój w kostkę, obtocz w cynamonie i podpraż na patelni aż do zmięknięcia i zarumienienia. Dla smaku możesz dodatkowo polać jabłka sokiem z wyciśniętej cytryny. Następnie przekładaj ryż naprzemiennie z jogurtem w pucharku/słoiczku. Na wierzch dodaj masło orzechowe i jabłka w cynamonie.

Szybka sałatka z grillowanym serem halloumi i owocami

Figę pokroić na ósemki Ser pokroić w plastry i ugrillować na patelni lub w opiekaczu. Granata obrać, zostawić kilka ziarenek w całości, z reszty wycisnąć sok do miseczki. Pomarańczę obrać, usunąć błonę zachowując przy tym sok, który z niej wycieknie. Miąższ pokroić na mniejsze części Dressing: połączyć sok z granata, sok z...

Czekoladowe muffinki bez mąki

Banana pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny i dodać jajka, miód i masło orzechowe. Całość zblendować lub rozgnieść widelcem. Dodać kakao oraz sodę oczyszczoną i wszystko wymieszać. Przygotować formy na muffiny i przelać do nich masę zostawiając ok 1,5 cm zapasu (muffinki wyrosną). Piec ok. 20 minut...

Bowl z kaszą gryczaną, burakiem i batatami – obiad

Kasze gryczaną ugotować. Batata obrać ze skórki, umyć, pokroić w plasterki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą z oliwek i dodać ulubione przyprawy (dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie).  Plasterki batatów piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (można sprawdzić widelcem, czy są miękkie). Fetę i buraka...

Spring rolls z orzechowym sosem

Mięso umyć i pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem oraz zamarynować w maśle orzechowym i sosie sojowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok. 15 minut. Papier ryżowy namoczyć przez 2 sekundy w letniej wodzie, ułożyć na desce, a gdy zmięknie układać kapustę, pokrojone warzywa i paski mięsa. Całość...

Domowa tortilla z nugetsami i świeżymi warzywami

Z podanych składników na domową tortillę zagnieść ciasto, wyrabiać ok 3 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut do odpoczęcia. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek. Smażyć na beztłuszczowej patelni do lekkiego zrumienienia ciasta aż powstaną bąble. Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Uwaga! Można użyć gotowej...

Brownie z fasoli bez mąki

Fasolę dokładnie przepłukać i i przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelać do formy keksówki i umieścić w piekarniku na 40 do 60 minut w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę...

Grecka sałatka

Grecka sałatka

Warzywa pokroić w kostkę, pomidorki i oliwki na połówki. Wymieszać ze świeżym szpinakiem, dodać pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypać nasionami słonecznika i siemieniem lnianym. Na koniec sałatkę skropić oliwą z oliwek.

Wege babka ziemniaczana

Tofu z ryżem i warzywami

Na początku należy ugotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mieszankę chińską oraz fasolkę szparagową. Kiedy wszystko się rozmrozi, dodać pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodać sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos należy podawać z ryżem i sezamem.

Wege babka ziemniaczana

Makaron z warzywami i tofu

Na początku należy pokroić tofu w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie  paprykę, cebulę oraz cukinię  pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Potem dodać szklankę przecieru pomidorowego i przyprawić ulubionymi ziołami (ja użyłam oregano, bazylię oraz rozmaryn). Do przygotowanego sosu dodać mrożony groszek i chwilę pogotować.  W międzyczasie należy...

yżanka z jabłkiem i cynamonem

Ryżanka z jabłkiem i cynamonem

Do zagotowanego mleka wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy kilka minut. W tym czasie na tarce należy zetrzeć jabłko, posypać obficie cynamonem. Następnie do miseczki wlewamy ugotowane płatki, posypujemy cynamonem, orzechami laskowymi i borówkami.

Sałatka z rukolą i burakiem

Sałatka z rukolą i burakiem

Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy przestygnie przełożyć do miski, następnie ułożyć rukolę, pokrojone buraki, gruszkę i fetę. Następnie całość skropić oliwą, posypać nasionami słonecznika i pestkami dyni.

×