Grecka sałatka

Jedno z najprostycznych dań do przygotowania. Pyszna i zdrowa sałatka, z dużą zawartością świeżych warzyw, fety oraz oliwy z oliwek.

Grecka sałatka

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 367 kcal
  • Białko: 11,7 g
  • Tłuszcze: 28,1 g
  • Węglowodany: 22 g

Składniki na 1 porcję:

  • Szpinak (50 g - 1 garście)
  • Pomidorki koktajlowe (120 g - 6 sztuk)
  • Ogórek (100 g - ½ sztuki)
  • Papryka czerwona (100 g - ½ sztuki)
  • Oliwki czarne marynowane (50 g -6 sztuk)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Ser feta (30 g - 3 plastry)
  • Słonecznik, nasiona (5 g - 1 łyżeczka)
  • Siemię lniane (5 g - 1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę, pomidorki i oliwki na połówki. Wymieszać ze świeżym szpinakiem, dodać pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypać nasionami słonecznika i siemieniem lnianym. Na koniec sałatkę skropić oliwą z oliwek.