Pancakes gryczane z jabłkami i czekoladą

Pancakes gryczane z jabłkami i czekoladą

Alergie pokarmowe wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. Osoby zmuszone wykluczyć z diety gluten oraz mleko mogą jeść smacznie i zdrowo. Na rynku obecnie dostępnych jest wiele bezglutenowych zamienników tradycyjnych mąk, a także mleczka i napoje roślinne, które zastępują mleko krowie.

Korzenne pierniczki bezglutenowe

Korzenne pierniczki bezglutenowe

Zbliżające się święta to doskonała okazja, by wspólnie z całą rodziną spędzić czas przygotowując bożonarodzeniowe pierniczki. Poniższy przepis to propozycja dla osób, które nie mogą spożywać produktów z mąk glutenowych. Gotowe pierniczki są delikatne, miękkie, a ich smak nie odbiega od smaku tych tradycyjnie sporządzanych z mąki pszennej.

Miodowo – cytrynowy kurczak

Miodowo – cytrynowy kurczak

Poniższy przepis to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Danie to jest proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo aromatyczne i zaskakujące połączeniem smaków. Przepis na 6 porcji, 1 porcja to ok. 450 kcal

Mójdietetyk

Cukinia z brązowym ryżem i pomidorami

Poniższy przepis to propozycja na danie proste, a zarazem zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Można przyrządzać je samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Danie to dostarcza wielu witamin i składników mineralnych (m.in. wit. C, A, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń), a także cenny błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego.

Sałatka z tofu, malinami i sezamem

Sałatka z tofu, malinami i sezamem

Okres letni to czas, gdy na straganach i w sklepach królują sezonowe owoce i warzywa. Bez wątpienia maliny to jedne z najbardziej aromatycznych i smakowitych owoców dostępnych o tej porze roku. Są pełne witamin i składników mineralnych, a także wspomagającego funkcjonowanie układu pokarmowego błonnika. Warto wykorzystać je do przyrządzania letnich posiłków –...

przepis-truskawki

Truskawkowe śniadanie

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Te pyszne owoce bogate są w witaminy i składniki mineralne, warto więc wykorzystać je do przyrządzania zdrowych i lekkich wiosenno-letnich dań. Poniższy przepis to propozycja zdrowego śniadania, które zapewni energię i dobry humor na cały poranek.

szparag

Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie jogurtowym

Szparagi były uprawiane już w starożytności przez Egipcjan, Greków i Rzymian. Obfitują one w witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, są także produktem o niskiej wartości energetycznej (100 g świeżych szparagów to tylko 18 kcal). Sezon na szparagi właśnie trwa – wykorzystajmy go przygotowując z tego warzywa smaczne i zdrowe dania.

coctajl

Zielony koktajl warzywno-owocowy

Koktajle warzywno-owocowe to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Są pyszne, a przy tym szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystajmy zbliżającą się porę letnią i zadbajmy, by w naszym jadłospisie nie zabrakło warzyw i owoców.

przepisy od dietetyka

Wielkanocna terrina brokułowa

Terrina brokułowa z powodzeniem zastąpi tradycyjny Wielkanocny pasztet. Przepis ten jest niezwykle prosty, a danie dzięki użytym składnikom jest lekkie, pełne witamin i składników mineralnych.

przepisy od dietetyka

Jajka faszerowane kaszą jaglaną

Poniższy przepis to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych jaj z majonezem. Przekonajmy najbliższych, iż świętowanie „w wersji light” może być równie smaczne co klasyczne Wielkanocne potrawy, a przy tym dużo zdrowsze. Smacznego!

×