Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Pieczone szaszłyki z domowymi frytkami i sosem musztardowo – czosnkowym

Pieczone szaszłyki z domowymi frytkami i sosem musztardowo – czosnkowym

Mięso należy umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami i łyżką oleju. Warzywa pokroić w kostkę i wraz z mięsem nadziewać na wykałaczki do szaszłyków. Gotowy szaszłyk należy zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki obrać, pokroić na kształt frytek, obtoczyć w przyprawach wymieszanych w łyżce oleju. Szaszłyki i ziemniaki należy piec 15 –...

Sałatka z rukolą, burakiem i serem camembert

Sałatka z rukolą, burakiem i serem camembert

Buraki należy umyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę razem z serem. Rukolę należy umyć i umieścić w jednym naczyniu z żurawiną, burakami i serem camembert. Całość należy polać olejem lnianym i dobrze wymieszać. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

dieta-eliminacyjna

Diety eliminacyjne – jak mogą wpłynąć na organizm?

Diety eliminacyjne są bardzo popularne, a głównym ich celem ma być zmniejszenie masy ciała. Niestety samo wyeliminowanie konkretnych produktów nie spowoduje, że kilogramy będą maleć, a wykluczanie poszczególnych produktów z jadłospisu ma duży wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszym aspektem niekorzystnego oddziaływania diet eliminacyjnych na organizm jest pogorszenie stanu odżywienia. Takie restrykcyjne odżywianie...

Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy

Płatki owsiane zmiksować na mąkę, następnie dodać pozostałe składniki – wszystko zblendować na jednolity, gęsty krem. Piec w małej keksówce (16,5cmx8,5cm) lub w kokilkach wyłożonych papierem do pieczenia 33-35 minut w 175 stopniach.

Bezglutenowy biszkopt z kremem malinowym

Bezglutenowy biszkopt z kremem malinowym

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać ksylitol oraz żółtka. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy (u mnie 20cm/24cm). Następnie piec 35 minut w 165 stopniach. Po ostygnięciu przeciąć wzdłuż i nasączyć mlekiem lub słabą herbatą. Jogurt wylać na durszlak i odstawić na ok 2h aż...

Jajka zapiekane w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Do przygotowania będziemy potrzebować formy na muffinki. W zagłębieniach układamy plastry szynki, tak, aby utworzyły koszyczek (aby po upieczeniu jajka łatwiej odchodziły od formy, możemy ją delikatnie posmarować olejem). Na spodzie każdego koszyczka układamy suszonego pomidora i ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Górę posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą. Możemy także doprawić pieprzem...

Sałatka z brokułem, fetą i pomidorkami

Sałatka z brokułem, fetą i pomidorkami

Ta szybka i pełna zdrowia potrawa, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek. Wartość odżywcza 1 porcji: Energia 226 kcal Białko 17,1 g
 Tłuszcze 11,2 g Węglowodany 22,5 g Składniki: 1 sztuka Brokuł 3 dag Ser Feta 20 dag Pomidorki koktajlowe 2 łyżki Jogurt Naturalny garść Poszatkowana sałata lodowa garść Posiekana...

Jaglane „Rafaello”

Jaglane „Rafaello”

To propozycja dla miłośników kaszy jaglanej pod każdą postacią! Kulki jaglano-kokosowe z niespodzianką w środku to świetna alternatywa dla popularnych pralin. Łatwa w przygotowaniu, o wysokiej wartości odżywczej, smaczna propozycja na podwieczorek czy zdrową przekąskę! Zaskocz Swoich bliskich! Wartość odżywcza dla 1 porcji (2 sztuki): Energia 218 kcal Białko 6g Tłuszcz 12,4g...

Dżemy owocowe- truskawkowe i malinowe

Dżemy owocowe- truskawkowe i malinowe

Produkty sklepowe- choć wyglądem przypominają te konfitury przygotowywane przez babcie, w rzeczywistości zawierają dużo konserwantów, cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego warto poświecić chwilę czasu i przygotować własne, domowe przetwory owocowe, dzięki temu macie kontrole nad tym co znajduję się w waszym gotowym produkcie. Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik o zerowym indeksie glikemicznym,...

Lekki sernik bezglutenowy

Lekki sernik bezglutenowy

Sernik to typowe ciasto polskie, które gości na stołach wielu osób, szczególnie w okresie świątecznym. Propozycja serniczka light może być wykorzystana jako deser lub propozycja słodkiego posiłku. Wartość odżywcza 1 porcji: energia: 129 kcal; białko: 10,3 g; tłuszcze: 4,8 g; węglowodany: 11,96 g; Składniki: Kostka twarogu półtłustego (200g) 1 budyń waniliowy (bez...

×