Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Pieczarki i cebulę pokroić drobno, a następnie poddusić na patelni na maśle. Jajka ugotować na twardo i obrać a następnie przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka z każdej z połówek. Żółtka, awokado, jogurt, koperek oraz przyprawy zmiksować na gładką masę. Do masy wmieszać podduszone i ostudzone pieczarki oraz cebulę. Tak masą należy...

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Kilka łyżek wody połączyć z łyżką mąki i drożdży. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać dwa rodzaje mąk, wodę, oliwę, słonecznik, sól i dodać mieszankę drożdżową. Ciasto przełożyć do blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 230 stopni a następnie 35 minut...

sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Jajko ugotować na twardo. Świeże warzywa pokroić i ugotować z mrożonymi w niewielkiej ilości osolonej wody, po czym odcedzić je i przestudzić. Ogórka, cebulę i połowę jajka drobno pokroić. Wszystko wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka zapiekane w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Do przygotowania będziemy potrzebować formy na muffinki. W zagłębieniach układamy plastry szynki, tak, aby utworzyły koszyczek (aby po upieczeniu jajka łatwiej odchodziły od formy, możemy ją delikatnie posmarować olejem). Na spodzie każdego koszyczka układamy suszonego pomidora i ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Górę posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą. Możemy także doprawić pieprzem...

Bułeczki kukurydziane

Bułeczki kukurydziane

Drożdże utrzeć z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie wymieszać ze sobą mąki oraz szczyptę soli. Następnie dodać resztę mleka i jajko. Całość dokładnie zagnieść. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i zagnieść dalej. W razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia –...

ajvar

AJVAR

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę przekroić na pół. Ząbki czosnku pozostawić w łupinach. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce (paprykę skórką do góry), skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni), na najwyższe piętro. Piec ok. 40 minut, aż...

odchudzanie

Kotleciki z ciecierzycy

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Na patelni rozgrzej oliwę. Uformuj kotleciki i smaż na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły, gdyż trzeba je chwilę smażyć.

hummus

Hummus z ciecierzycy z oliwkami

Ciecierzycę namoczyć 6-8 godzin w wodzie. Odlać wodę i nalać świeżej w proporcji 1:4 (na 1 porcję ciecierzycy 4 porcje wody) i gotować około 40-50 minut. Ciecierzycę przestudzić a następnie zmiksować z tahini, olejem, czosnkiem, solą, wodą i sokiem z limonki. Do gotowej pasty dodać pokrojone oliwki i sezam. Hummus przechowywać w...

przepisy od dietetyka

Serek twarożkowy z jogurtu bałkańskiego

Jogurt wymieszać z 1/3 łyżeczki soli, posiekanym świeżym koperkiem (lub suszonym) i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Jogurt wylać na gazę ułożoną na sitku. Gazę zawiązać gumką. Sitko ułożyć na słoiku/miseczce by ściekała serwatka. Całość włożyć do lodówki i po 24 godzinach twarożek jest gotowy. Przełożyć twarożek do pojemnika i używać...

przepisy od dietetyka

Wielkanocna pasta (bez) jajeczna z ciecierzycy

Wielkanoc to święto jajek. Co zrobić kiedy nie możemy lub nie chcemy ich jeść? Oto propozycja na zdrową, smaczną i super prostą pastę (bez) jajeczną. Pasta składa się głównie z dwóch składników: ciecierzycy i oliwy, przez co sprawdzi się w diecie wegańskiej, bezjajecznej, bezlmecznej czy bezglutenowej. Pasta świetnie sprawdzi się jako przystawka,...

przepisy od dietetyka

Grzanka z guacamole i jajkiem sadzonym oraz wytrawną sałatką

Planujesz ciekawe jajeczne śniadanie nie tylko od święta? Mamy idealną propozycję łączącą tradycjonalizm z dużą porcją witamin i kwasów tłuszczowych niezwykle istotnych dla Twojego mózgu. Wartość odżywcza: Energia 103 kcal Białko 2,3 g Tłuszcze 6,05 g Węglowodany 11,34 g Błonnik 1,41 g Składniki: 35 g Chleb żytni pełnoziarnisty 40 g Awokado 60...

×