Hummus z ciecierzycy z oliwkami

Jesteś na diecie wegańskiej a właśnie zbliżają się Święta Wielkanocne i nie wiesz co przygotować? Mam dla Ciebie smakowity przepis na hummus z ciecierzycy z dodatkiem oliwek. Aby jeszcze bardziej nadać mu świątecznego klimatu posyp pastę rzeżuchą.

hummus

Wartość odżywcza w jednej porcji

  • Energia 67 kcal
  • Białko 1,4 g
  • Tłuszcze 5,6 g
  • Węglowodany 3,5 g

Składniki na 10 porcji

  • 200 g Ciecierzyca (ugotowana lub ze słoika)
  • 10 g Tahini
  • 40 g Olej rzepakowy
  • 50 g Woda
  • 10 g Czosnek (2 ząbki)
  • 5 g Sezam
  • 30 g Oliwki zielone marynowane
  • 2 g Sól (1/3 łyżeczki)
  • 3 g Sok z limonki (łyżeczka)

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć 6-8 godzin w wodzie. Odlać wodę i nalać świeżej w proporcji 1:4 (na 1 porcję ciecierzycy 4 porcje wody) i gotować około 40-50 minut. Ciecierzycę przestudzić a następnie zmiksować z tahini, olejem, czosnkiem, solą, wodą i sokiem z limonki. Do gotowej pasty dodać pokrojone oliwki i sezam. Hummus przechowywać w lodówce.