Wartość odżywcza w jednej porcji
- Energia 67 kcal
- Białko 1,4 g
- Tłuszcze 5,6 g
- Węglowodany 3,5 g
Składniki na 10 porcji
- 200 g Ciecierzyca (ugotowana lub ze słoika)
- 10 g Tahini
- 40 g Olej rzepakowy
- 50 g Woda
- 10 g Czosnek (2 ząbki)
- 5 g Sezam
- 30 g Oliwki zielone marynowane
- 2 g Sól (1/3 łyżeczki)
- 3 g Sok z limonki (łyżeczka)
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć 6-8 godzin w wodzie. Odlać wodę i nalać świeżej w proporcji 1:4 (na 1 porcję ciecierzycy 4 porcje wody) i gotować około 40-50 minut. Ciecierzycę przestudzić a następnie zmiksować z tahini, olejem, czosnkiem, solą, wodą i sokiem z limonki. Do gotowej pasty dodać pokrojone oliwki i sezam. Hummus przechowywać w lodówce.