Wartość odżywcza w jednej porcji
- Energia 49 kcal
- Białko 1,8 g
- Tłuszcze 3,6 g
- Węglowodany 2,4 g
Składniki na 10 porcji
- 400 g Jogurt bałkański/grecki (1 duże opakowanie)
- 2 g Sól (1/3 łyżeczki)
- 15 g Koperek (1,5 łyżki)
- 10 g Czosnek (2 ząbki)
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z 1/3 łyżeczki soli, posiekanym świeżym koperkiem (lub suszonym) i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Jogurt wylać na gazę ułożoną na sitku. Gazę zawiązać gumką. Sitko ułożyć na słoiku/miseczce by ściekała serwatka. Całość włożyć do lodówki i po 24 godzinach twarożek jest gotowy. Przełożyć twarożek do pojemnika i używać jako pasty na kanapki. Można dodatkowo posypać szczypiorkiem. Twarożek przechowywać w lodówce.