Serek twarożkowy z jogurtu bałkańskiego

Autor: Aleksandra Pasich

Wiosna, nowalijki i Święta Wielkanocne a ty myślisz, że wyczerpałeś już wszystkie pomysły na śniadanie? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Twarożek koperkowo-czosnkowy z jogurtów z greckich jest bardzo szybki, smaczny i już nigdy nie sięgniesz po ten sklepowy!

 

Wartość odżywcza w jednej porcji

  • Energia

    49 kcal

  • Białko

    1,8 g

  • Tłuszcze

    3,6 g

  • Węglowodany

    2,4 g

 

Składniki na 10 porcji

  • 400 g Jogurt bałkański/grecki (1 duże opakowanie)
  • 2 g Sól (1/3 łyżeczki)
  • 15 g Koperek (1,5 łyżki)
  • 10 g Czosnek (2 ząbki)

 

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z 1/3 łyżeczki soli, posiekanym świeżym koperkiem (lub suszonym) i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Jogurt wylać na gazę ułożoną na sitku. Gazę zawiązać gumką. Sitko ułożyć na słoiku/miseczce by ściekała serwatka. Całość włożyć do lodówki i po 24 godzinach twarożek jest gotowy. Przełożyć twarożek do pojemnika i używać jako pasty na kanapki. Można dodatkowo posypać szczypiorkiem. Twarożek przechowywać w lodówce.

 

Powrót Powrót