Grzanka z guacamole i jajkiem sadzonym oraz wytrawną sałatką

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Planujesz ciekawe jajeczne śniadanie nie tylko od święta? Mamy idealną propozycję łączącą tradycjonalizm z dużą porcją witamin i kwasów tłuszczowych niezwykle istotnych dla Twojego mózgu.

Wartość odżywcza:

  • Energia 103 kcal
  • Białko 2,3 g
  • Tłuszcze 6,05 g
  • Węglowodany 11,34 g
  • Błonnik 1,41 g

Składniki:

  • 35 g Chleb żytni pełnoziarnisty
  • 40 g Awokado
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 100 g Pomidorki koktajlowe
  • 10 g Słonecznik, nasiona
  • 10 g Oliwa z oliwek (lub olej z suszonych pomidorów)
  • 3 g Musztarda
  • 3 g Miód pszczeli
  • Roszponka, szczypiorek, czosnek, sok z cytryny

Przygotowanie: Z awokado, czosnku i soku z cytryny przygotować pastę. Jajko sadzone przygotować na suchej patelni, posypać szczypiorkiem i lekko posolić. Roszponkę wymieszać z przekrojonymi pomidorkami, posypać prażonymi nasionami słonecznika. Polać dressingiem: oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Pastą posmarować pastą, a na wierzchu ułożyć jajko sadzone.

GUACAMOLE2-01