Przygotowanie:
Planujesz ciekawe jajeczne śniadanie nie tylko od święta? Mamy idealną propozycję łączącą tradycjonalizm z dużą porcją witamin i kwasów tłuszczowych niezwykle istotnych dla Twojego mózgu.
Wartość odżywcza:
- Energia 103 kcal
- Białko 2,3 g
- Tłuszcze 6,05 g
- Węglowodany 11,34 g
- Błonnik 1,41 g
Składniki:
- 35 g Chleb żytni pełnoziarnisty
- 40 g Awokado
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 100 g Pomidorki koktajlowe
- 10 g Słonecznik, nasiona
- 10 g Oliwa z oliwek (lub olej z suszonych pomidorów)
- 3 g Musztarda
- 3 g Miód pszczeli
- Roszponka, szczypiorek, czosnek, sok z cytryny
Przygotowanie: Z awokado, czosnku i soku z cytryny przygotować pastę. Jajko sadzone przygotować na suchej patelni, posypać szczypiorkiem i lekko posolić. Roszponkę wymieszać z przekrojonymi pomidorkami, posypać prażonymi nasionami słonecznika. Polać dressingiem: oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Pastą posmarować pastą, a na wierzchu ułożyć jajko sadzone.