Wartość odżywcza 1 porcji (kromka ok. 40 g):
- Energia: 78,7 kcal
- Białko: 2,9 g
- Tłuszcze: 1,5 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Składniki na 19 porcji:
- 300 g Mąka pszenna typ 1850
- 100 g Mąka pszenna typ 650
- 300 ml Woda
- 25 g Drożdże świeże
- 10 g Oliwa z oliwek
- 20 g Słonecznik, nasiona
- Sól – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Kilka łyżek wody połączyć z łyżką mąki i drożdży. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać dwa rodzaje mąk, wodę, oliwę, słonecznik, sól i dodać mieszankę drożdżową. Ciasto przełożyć do blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 230 stopni a następnie 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze 10 minut potrzymać w piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i blaszki, zostawić do ostygnięcia.