Bułeczki kukurydziane

Autor: Aleksandra Pasich

Uwielbiasz pieczywo? Przygotuj je samodzielnie – te bułeczki z sezamem są przepyszne!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    150 kcal

  • Białko:

    4,6 g

  • Tłuszcze:

    6,4 g

  • Węglowodany:

    18,1 g

  • Błonnik pokarmowy

    3,9 g

 

Składniki na 10 porcji:

  • 1 szt. Jaja kurze całe (60g)
  • 1 szkl. Mąka kukurydziana (150 g)
  • 1/2 szkl. Mąka pszenna (65g)
  • 1/2 szkl. Mąka kokosowa (65g)
  • 1/2 szkl. Mleko 2% (125g)
  • 25 g Drożdże, świeże
  • 50 g Masło
  • Sól, cukier (1/2 łyżeczki)

 

Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie wymieszać ze sobą mąki oraz szczyptę soli. Następnie dodać resztę mleka i jajko. Całość dokładnie zagnieść. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i zagnieść dalej. W razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia – najlepiej przykryć lnianą ściereczką. Po wyrośnięciu z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich bułeczki (najlepiej ręce zwilżyć wodą). Bułeczki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku (180 st.) przez około 35 minut.
Bułeczki można przed pieczeniem posypać sezamem.

 

Powrót Powrót