Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 150 kcal
- Białko: 4,6 g
- Tłuszcze: 6,4 g
- Węglowodany: 18,1 g
- Błonnik pokarmowy 3,9 g
Składniki na 10 porcji:
- 1 szt. Jaja kurze całe (60g)
- 1 szkl. Mąka kukurydziana (150 g)
- 1/2 szkl. Mąka pszenna (65g)
- 1/2 szkl. Mąka kokosowa (65g)
- 1/2 szkl. Mleko 2% (125g)
- 25 g Drożdże, świeże
- 50 g Masło
- Sól, cukier (1/2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Drożdże utrzeć z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie wymieszać ze sobą mąki oraz szczyptę soli. Następnie dodać resztę mleka i jajko. Całość dokładnie zagnieść. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i zagnieść dalej. W razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia – najlepiej przykryć lnianą ściereczką. Po wyrośnięciu z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich bułeczki (najlepiej ręce zwilżyć wodą). Bułeczki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku (180 st.) przez około 35 minut.
Bułeczki można przed pieczeniem posypać sezamem.