Bułeczki kukurydziane

Uwielbiasz pieczywo? Przygotuj je samodzielnie - te bułeczki z sezamem są przepyszne!

Bułeczki kukurydziane

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 150 kcal
  • Białko: 4,6 g
  • Tłuszcze: 6,4 g
  • Węglowodany: 18,1 g
  • Błonnik pokarmowy 3,9 g

Składniki na 10 porcji:

  • 1 szt. Jaja kurze całe (60g)
  • 1 szkl. Mąka kukurydziana (150 g)
  • 1/2 szkl. Mąka pszenna (65g)
  • 1/2 szkl. Mąka kokosowa (65g)
  • 1/2 szkl. Mleko 2% (125g)
  • 25 g Drożdże, świeże
  • 50 g Masło
  • Sól, cukier (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie wymieszać ze sobą mąki oraz szczyptę soli. Następnie dodać resztę mleka i jajko. Całość dokładnie zagnieść. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i zagnieść dalej. W razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia – najlepiej przykryć lnianą ściereczką. Po wyrośnięciu z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich bułeczki (najlepiej ręce zwilżyć wodą). Bułeczki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku (180 st.) przez około 35 minut.
Bułeczki można przed pieczeniem posypać sezamem.