Przygotowanie:
Wielkanoc to święto jajek. Co zrobić kiedy nie możemy lub nie chcemy ich jeść?
Oto propozycja na zdrową, smaczną i super prostą pastę (bez) jajeczną. Pasta składa się głównie z dwóch składników: ciecierzycy i oliwy, przez co sprawdzi się w diecie wegańskiej, bezjajecznej, bezlmecznej czy bezglutenowej. Pasta świetnie sprawdzi się jako przystawka, ale także śniadanie, lunch czy kolacja. Można ją zjadać z pieczywem lub świeżymi warzywami.
Wartość odżywcza w jednej porcji:
- Energia 109 kcal
- Białko 1,97 g
- Tłuszcze 9,11 g
- Węglowodany 5,4 g
Składniki na 6 porcji:
- 240 g (1 puszka) Ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)
- 50 g (2,5 łyżki) Oliwy w oliwek
- Szczypta czarnej soli (kala namak)
- słodka papryka, pieprz, sól himalajska, kurkuma, szczypiorek
Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. Zblendować z dodatkiem oliwy. Kluczową rolę odgrywają przyprawy: za smak jajeczny będzie odpowiadała czarna sól – kala namak. Żółty kolor pasty podkreśli dodatek kukrumy. Pozostałe dodatki warto dobrać tak, jak do klasycznej pasty jajecznej – np. szczypiorek.