Omlet owsiany z truskawkami

Omlet owsiany z truskawkami

Płatki owsiane wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy kakao i jajka. Wszystko blendujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy żurawinę i wiórki kokosowe, całość mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Gdy brzegi omleta się zarumienią, przewracamy go na drugą stronę. Po około 3-5 minutach wykładamy omleta na talerz, polewamy...

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Jajka faszerowane - zapiekane z migdałami

Jajka faszerowane – zapiekane z migdałami

Jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż na połowę, cebulkę siekamy w kostkę razem z ogórkiem, solimy lekko i pieprzymy, dodajemy chrzan oraz majonez i koper, z jajek wyjmujemy żółtko oraz kawałek białka tak aby nie uszkodzić skorupy, rozgniatamy widelcem, dodajemy do farszu, mieszamy, jajka faszerujemy farszem, posypujemy płatkami migdałów i obsmażamy.

Owsianka - z nią zdrowo rozpoczniesz dzień

Owsianka – z nią zdrowo rozpoczniesz dzień

Płatki i chia umieścić w garnuszku, zalać mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować kilka minut (ja zazwyczaj około 1 minuty, ale to zależy od płatków). Uwaga: owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy często ją mieszać. Podawać ciepłą, z owocami, orzechami – z czym lubicie!

Zapiekanki z chleba żytniego z awokado

Zapiekanki z chleba żytniego z awokado

Ugotować w garnku jajka na półtwardo ok. 7 minut. Kromki chleba posmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Zapiec w piekarniku 180 st. 5-8 minut aż chleb się zarumieni. Wyjąc z piekarnika, położyć pokrojone w cząstki awokado, plasterki ugotowanego jajka. Posypać solą, pierzem i orzechami ( lub pestkami).

Domowy ser koryciński z czarnuszką

Domowy ser koryciński z czarnuszką

Podpuszczkę rozpuścić w 50 ml ciepłej, niegorącej wody. Mleko wlać do dużego garnka i podgrzewać mieszając do ok. 37 stopni. Wyłączyć ogień i wlać do niego kefir oraz podpuszczkę. Mieszać krótko przez pół minuty. Odstawić w garnku do momentu kiedy w mleku powstanie skrzep i oddzieli się serwatka. Zwykle trwa to ok....

Domowy ser koryciński z czarnuszką

Pancakes kokosowe z owocami

Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Podawać z sezonowymi owocami.

Szakszuka - idealna na śniadanie

Szakszuka – idealna na śniadanie

Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek paprykę, pieprz. Wystarczą 2-3 minuty. Pomidory kroimy w kostkę lub możemy użyć krojonych pomidorów z puszki. Jeśli dodamy pomidory świeże dusimy je dodatkowe 3-4 minuty na patelni z odrobiną wody. Na patelni robimy po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie...

Fritatta ze szpinakiem i pieczarkami

Fritatta ze szpinakiem i pieczarkami

Pieczarki drobno pokroić i jeśli będzie używany szpinak mrożony to razem z nim chwile je poddusić na patelni. Następnie jajka wybić do miski, połączyć z serkiem, pieczarkami, kukurydzą i szpinakiem. Doprawić do smaku przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Całość przelać na wysmarowaną olejem formę (najlepiej taką do tarty). Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora...

ummus z mango i papryczkami chilli

Hummus z mango i papryczkami chilli

Ciecierzycę przygotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu zmiksować z oliwą, mango, tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz pomarańczy. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i wymieszać z drobno posiekaną papryczką chilli.

Pomidorowa pasta z soczewicy

Pomidorowa pasta z soczewicy

Soczewicę przepłukać na sicie, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1, ostudzić, następnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami, doprawić i gotowe!

Zielone pancakes z owocami

Zielone pancakes z owocami

Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować blenderem, ciasto musi być bardziej gęste niż naleśnikowe. Porcje masy wlewać na beztłuszczową, teflonową patelnię i smażyć z obu stron na brązowy kolor. Podawać z truskawkami.

×