
Jajka są produktem, bez którego w kuchni ciężko się obejść. Są składnikiem wielu wytrawnych jak i słodkich potraw. Odpowiednio przyrządzone i podane, doskonale spiszą się jako samodzielne danie. Nasza propozycja – jajka zapiekane w szynce – świetnie sprawdzi się również na Wielkanocnym stole.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
156 kcal
- Białko:
12 g
- Tłuszcze:
10 g
- Węglowodany:
4,5 g
- Potas:
469 mg
- Wapń:
430 mg
- Cynk:
1,6mg
- Żelazo:
2 mg
Składniki na 6 porcji:
- 6 jaj (360g)
- 6 dużych plastrów chudej szynki (120g)
- 6 pomidorów suszonych w oleju (120g)
- pół czerwonej cebuli (50g)
Przygotowanie:
Do przygotowania będziemy potrzebować formy na muffinki. W zagłębieniach układamy plastry szynki, tak, aby utworzyły koszyczek (aby po upieczeniu jajka łatwiej odchodziły od formy, możemy ją delikatnie posmarować olejem). Na spodzie każdego koszyczka układamy suszonego pomidora i ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Górę posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą. Możemy także doprawić pieprzem wedle uznania. Całość pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu jajka możemy udekorować kiełkami rzeżuchy.
Smacznego!
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka