Jajka zapiekane w szynce

Autor: Agnieszka Pompecka

Jajka są produktem, bez którego w kuchni ciężko się obejść. Są składnikiem wielu wytrawnych jak i słodkich potraw. Odpowiednio przyrządzone i podane, doskonale spiszą się jako samodzielne danie. Nasza propozycja – jajka zapiekane w szynce – świetnie sprawdzi się również na Wielkanocnym stole.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    156 kcal

  • Białko:

    12 g

  • Tłuszcze:

    10 g

  • Węglowodany:

    4,5 g

  • Potas:

    469 mg

  • Wapń:

    430 mg

  • Cynk:

    1,6mg

  • Żelazo:

    2 mg

 

Składniki na 6 porcji:

  • 6 jaj (360g)
  • 6 dużych plastrów chudej szynki (120g)
  • 6 pomidorów suszonych w oleju (120g)
  • pół czerwonej cebuli (50g)

 

Przygotowanie:

Do przygotowania będziemy potrzebować formy na muffinki. W zagłębieniach układamy plastry szynki, tak, aby utworzyły koszyczek (aby po upieczeniu jajka łatwiej odchodziły od formy, możemy ją delikatnie posmarować olejem). Na spodzie każdego koszyczka układamy suszonego pomidora i ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Górę posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą. Możemy także doprawić pieprzem wedle uznania. Całość pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu jajka możemy udekorować kiełkami rzeżuchy.
Smacznego!

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót