HISZPAŃSKA POMIDOROWA JUSTYNA

Hiszpańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo

Marchew pokroić w plasterki, razem z pietruszką i selerem zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć por, czosnek i chorizo pokrojone w kostkę. Do wywaru warzywnego dodać pomidory, passatę oraz przesmażone chorizo i odsączoną ciecierzycę. Na talerzu...

Pasztet z cukinią i soczewicą

Pasztet z cukinią i soczewicą

Soczewicę ugotować do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie musi ona przestygnąć. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę na małych oczkach,  jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wymieszać. Piec godzinę w blaszce do pasztetów, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°. Przepis autorstwa...

Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Liście rzodkiewki, rukolę i bazylię dobrze umyć i włożyć do pojemnika razem z czosnkiem, startym serem, podprażonymi orzechami, szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą. Całość zblendować na gładką masę. Pesto można wykorzystać jako dodatek do makaronu lub zapiekanek.

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Buraki ugotować lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Buraki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć rukolę, na nią plastry buraka, na wierzchu posypać pokruszoną fetą i słonecznikiem. Całość skropić oliwą i octem balsamicznym. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.  

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Krewetki gotować 6 minut. Ogórka obrać i pokroić w plasterki, a  resztę warzyw (oprócz oliwek) w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wszystko wrzucić do miski i dodać przyprawy oraz oliwę –  wymieszać. Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

Tarta po francusku

Tarta po francusku

Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min. Nadzienie: Jajka  roztrzepać w misce ze...

Makaron z pesto i sałatką

Makaron z pesto i sałatką

Makaron ugotować do miękkości. W tym czasie słonecznik uprażyć na patelni ze szczyptą soli.  Ugotowany makaron wymieszać z pesto i słonecznikiem. Sałatka: Pomidorka i ogórka pokroić w plasterki, awokado w kostkę. Wymieszać  z mixem sałat, oliwkami. Na koniec dodać fetę. Dodać sos, delikatnie wymieszać. Sos: Oliwę wymieszać z przyprawami, dodać do sałatki....

Tarta z tofu i cukinią

Tarta z tofu i cukinią

Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min. Nadzienie: Cukinię i tofu pokroić w...

Danie chińskie z kurczakiem

Danie chińskie z kurczakiem

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i przelać zimną wodą. Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym, marchew i paprykę pokroić w długie, cienkie słupki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć posiekaną szalotkę, następnie dodać czosnek oraz mięso. Smażyć na złoty kolor i dodać do mięsa. Po ok. 3 minutach...

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Nadzienie: Szpinak ugotować w garnku do momentu rozmrożenia, dodać niego przeciśnięty przez praskę czosnek, i pieprz, bazylię, jajko i 3 łyżki śmietanki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić w plasterki, pokroić oliwki, pomidorki w paski. Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko,...

Makaron z cukinią i mozzarellą

Makaron z cukinią i mozzarellą

Cukinie pokroić w plastry, cebulę w kostkę usmażyć na rozgrzanej oliwie przez 10 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodać ugotowany makaron, mozzarellę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę, do rozpuszczenia sera. Wyłożyć na talerz, posypać orzechami. Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

Roladki tortilli z łososiem wędzonym i roszponką

Roladki tortilli z łososiem wędzonym i roszponką

Tortille posmarować serkiem. Wyłożyć na nie łososia podzielonego na kawałki. Dodać liście roszponki. Zawinąć w roladę i podzielić na kawałki. Najlepiej smakuje zawinięte na noc w lodówce i pokrojone następnego dnia. Świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezę. Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

×