
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 562 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcze: 34 g
- Węglowodany: 52 g
Składniki na 5 porcji:
- Ciasto: 250g mąki
- 150g masła
- łyżeczka soli
- jajko
- Nadzienie: cukinia
- 200g szpinaku mrożonego
- 50g oliwek
- pół marchewki
- jajko
- 5 łyżek śmietanki 12% (75ml)
- 6 pomidorów suszone w oleju (120g)
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
Przygotowanie:
Nadzienie:
Szpinak ugotować w garnku do momentu rozmrożenia, dodać niego przeciśnięty przez praskę czosnek, i pieprz, bazylię, jajko i 3 łyżki śmietanki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić w plasterki, pokroić oliwki, pomidorki w paski.
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min.
Na ciasto ułożyć kolejno szpinak, marchewkę, oliwki, cukinię, pomidorki. Polać resztą śmietanki. Upiec wszystko razem około 30 minut w temperaturze 160°.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka