Tarta z cukinią

Autor: Agnieszka Pompecka

Szukasz przepisów kuchni wegetariańskiej? Znajdziesz je na naszej stronie www – tam między innymi tarta z cukinią i innymi warzywami!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    562 kcal

  • Białko:

    13 g

  • Tłuszcze:

    34 g

  • Węglowodany:

    52 g

 

Składniki na 5 porcji:

  • Ciasto: 250g mąki
  • 150g masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • Nadzienie: cukinia
  • 200g szpinaku mrożonego
  • 50g oliwek
  • pół marchewki
  • jajko
  • 5 łyżek śmietanki 12% (75ml)
  • 6 pomidorów suszone w oleju (120g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej

 

Przygotowanie:

Nadzienie:

Szpinak ugotować w garnku do momentu rozmrożenia, dodać niego przeciśnięty przez praskę czosnek, i pieprz, bazylię, jajko i 3 łyżki śmietanki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić w plasterki, pokroić oliwki, pomidorki w paski.

Ciasto:

Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min.

Na ciasto ułożyć kolejno szpinak, marchewkę, oliwki, cukinię, pomidorki. Polać resztą śmietanki. Upiec wszystko razem około 30 minut w temperaturze 160°.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót