Sałatka z krewetkami

Autor: Agnieszka Pompecka

Szukasz oryginalnej receptury na sałatkę? Wypróbuje propozycję naszego stażysty – sałatkę z awokado i krewetkami!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    484 kcal

  • Białko:

    20 g

  • Tłuszcze:

    30 g

  • Węglowodany:

    40 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • 200g Mrożonych krewetek
  • 150g Świeżego szpinaku
  • 250g Ciecierzycy ze słoika
  • 100g Zielonych oliwek
  • 30g - 3 łyżki pestek dyni
  • 2 awokado
  • Cebula
  • Ogórek świeży
  • Czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka bazylii
  • Łyżeczka oregano
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • Łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Krewetki gotować 6 minut. Ogórka obrać i pokroić w plasterki, a  resztę warzyw (oprócz oliwek) w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wszystko wrzucić do miski i dodać przyprawy oraz oliwę –  wymieszać.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót