
Szukasz oryginalnej receptury na sałatkę? Wypróbuje propozycję naszego stażysty – sałatkę z awokado i krewetkami!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
484 kcal
- Białko:
20 g
- Tłuszcze:
30 g
- Węglowodany:
40 g
Składniki na 3 porcje:
- 200g Mrożonych krewetek
- 150g Świeżego szpinaku
- 250g Ciecierzycy ze słoika
- 100g Zielonych oliwek
- 30g - 3 łyżki pestek dyni
- 2 awokado
- Cebula
- Ogórek świeży
- Czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka bazylii
- Łyżeczka oregano
- Pół łyżeczki imbiru
- Łyżeczka pieprzu cytrynowego
- Łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krewetki gotować 6 minut. Ogórka obrać i pokroić w plasterki, a resztę warzyw (oprócz oliwek) w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wszystko wrzucić do miski i dodać przyprawy oraz oliwę – wymieszać.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka