Tarta po francusku

Pyszna i szybka tarta w stylu francuskim - z camembertem i łososiem wędzonym!

Tarta po francusku

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 512 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 31 g
  • Węglowodany: 39 g

Składniki na 6 porcji:

  • Ciasto: 250g mąki
  • 150g masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • Nadzienie: 3 jajka
  • 5 łyżek śmietanki 12%
  • 60g sera camembert
  • 150g łososia wędzonego
  • gruszka
  • 4 pomidorki suszone w oleju
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżeczka pomidorów suszonych (przyprawa)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • roszponka do woli

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min.

Nadzienie:

Jajka  roztrzepać w misce ze śmietanką i przyprawami. Dodać starty na tarce camembert. Gruszkę pokroić na cienkie plasterki, a te jeszcze na pół wzdłuż. Łososia  i pomidorki pokroić na kawałki.

Na wierzch podpieczonego ciasta wylać jajka z serem i śmietanką, następnie łososia, później gruszkę, następnie pomidorki. Piec 15 minut w temperaturze 160°.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka