Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 512 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcze: 31 g
- Węglowodany: 39 g
Składniki na 6 porcji:
- Ciasto: 250g mąki
- 150g masła
- łyżeczka soli
- jajko
- Nadzienie: 3 jajka
- 5 łyżek śmietanki 12%
- 60g sera camembert
- 150g łososia wędzonego
- gruszka
- 4 pomidorki suszone w oleju
- łyżeczka suszonego majeranku
- łyżeczka pomidorów suszonych (przyprawa)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- roszponka do woli
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min.
Nadzienie:
Jajka roztrzepać w misce ze śmietanką i przyprawami. Dodać starty na tarce camembert. Gruszkę pokroić na cienkie plasterki, a te jeszcze na pół wzdłuż. Łososia i pomidorki pokroić na kawałki.
Na wierzch podpieczonego ciasta wylać jajka z serem i śmietanką, następnie łososia, później gruszkę, następnie pomidorki. Piec 15 minut w temperaturze 160°.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka