Hiszpańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo

Obiecany przepis na hiszpańską zupę pomidorową z ciecierzycą i chorizo dla wszystkich miłośników kuchni południowoeuropejskiej!

HISZPAŃSKA POMIDOROWA JUSTYNA

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 342 kcal
  • Białko: 17,4 g
  • Tłuszcze: 18,3 g
  • Błonnik: 6,7 g
  • Węglowodany: 29 g

Składniki na 6 dużych porcji:

  • 200 g Chorizo (1 op.)
  • 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
  • 400 g Pomidory w puszcze
  • 1000 g Passata pomidorowa (u mnie mój jesienny przecier pomidorowy)
  • 160 g Marchew
  • 200 g Seler
  • 100 g Pietruszka, korzeń
  • 100 g Por
  • 240 g Ciecierzyca konserwowa (1 puszka)
  • 1,2-1,5 l Woda (możecie dać dowolną ilość, w zależności od tego jaką gęstość zupy wolicie, mój przecier pomidorowy był rzadki, więc wolałam nie przesadzać z ilością wody)
  • 60 g Mozzarella (1/2 op.)
  • Koperek, czosnek, papryka w proszku

Przygotowanie:

Marchew pokroić w plasterki, razem z pietruszką i selerem zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć por, czosnek i chorizo pokrojone w kostkę. Do wywaru warzywnego dodać pomidory, passatę oraz przesmażone chorizo i odsączoną ciecierzycę. Na talerzu posypać startą mozzarellą i koperkiem. (można podać z pieczywem lub makaronem).