Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 342 kcal
- Białko: 17,4 g
- Tłuszcze: 18,3 g
- Błonnik: 6,7 g
- Węglowodany: 29 g
Składniki na 6 dużych porcji:
- 200 g Chorizo (1 op.)
- 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
- 400 g Pomidory w puszcze
- 1000 g Passata pomidorowa (u mnie mój jesienny przecier pomidorowy)
- 160 g Marchew
- 200 g Seler
- 100 g Pietruszka, korzeń
- 100 g Por
- 240 g Ciecierzyca konserwowa (1 puszka)
- 1,2-1,5 l Woda (możecie dać dowolną ilość, w zależności od tego jaką gęstość zupy wolicie, mój przecier pomidorowy był rzadki, więc wolałam nie przesadzać z ilością wody)
- 60 g Mozzarella (1/2 op.)
- Koperek, czosnek, papryka w proszku
Przygotowanie:
Marchew pokroić w plasterki, razem z pietruszką i selerem zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć por, czosnek i chorizo pokrojone w kostkę. Do wywaru warzywnego dodać pomidory, passatę oraz przesmażone chorizo i odsączoną ciecierzycę. Na talerzu posypać startą mozzarellą i koperkiem. (można podać z pieczywem lub makaronem).