Tarta z tofu i cukinią

Szukasz przepisów kuchni wegetariańskiej? Znajdziesz je na naszej stronie www - tam między innymi tarta z tofu i z cukinią!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 592 kcal
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcze: 39 g
  • Węglowodany: 45 g

Składniki na 6 porcji:

  • Ciasto: 250g mąki
  • 150g masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • Nadzienie: 3 cukinie (1800g)
  • opakowanie tofu (200g)
  • 90 g fety 12% tłuszczu
  • jajko
  • 5 łyżek śmietanki 12% (75ml)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (60ml)
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min.

Nadzienie:
Cukinię i tofu pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać przyprawy. Wyłożyć na tarte. W szklance wymieszać jajko ze śmietanką (można dodać dodatkową szczyptę soli i pieprzu dla smaku). Wylać na wierzch tarty.

Upiec dodatkowe około 25 minut w 180 stopni w formie o średnicy 25 cm, kontrolując stopień upieczenia ciasta.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka