Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 592 kcal
- Białko: 17 g
- Tłuszcze: 39 g
- Węglowodany: 45 g
Składniki na 6 porcji:
- Ciasto: 250g mąki
- 150g masła
- łyżeczka soli
- jajko
- Nadzienie: 3 cukinie (1800g)
- opakowanie tofu (200g)
- 90 g fety 12% tłuszczu
- jajko
- 5 łyżek śmietanki 12% (75ml)
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (60ml)
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min.
Nadzienie:
Cukinię i tofu pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać przyprawy. Wyłożyć na tarte. W szklance wymieszać jajko ze śmietanką (można dodać dodatkową szczyptę soli i pieprzu dla smaku). Wylać na wierzch tarty.
Upiec dodatkowe około 25 minut w 180 stopni w formie o średnicy 25 cm, kontrolując stopień upieczenia ciasta.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka