Pasztet z cukinią i soczewicą

Pasztet z cukinią i soczewicą - szybki przepis na domowy dodatek do kanapek i nie tylko!

Pasztet z cukinią i soczewicą

Wartość odżywcza w porcji:

  • Energia: 378 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcze: 6 g
  • Węglowodany: 59 g

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej suchej soczewicy (360g)
  • nieduża cukinia (600g)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej (45g)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki curry lub pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie musi ona przestygnąć. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę na małych oczkach,  jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wymieszać. Piec godzinę w blaszce do pasztetów, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka