Wartość odżywcza w porcji:
- Energia: 378 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcze: 6 g
- Węglowodany: 59 g
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej suchej soczewicy (360g)
- nieduża cukinia (600g)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej (45g)
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki kminku mielonego
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki curry lub pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie musi ona przestygnąć. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę na małych oczkach, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wymieszać. Piec godzinę w blaszce do pasztetów, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka