Pasztet z cukinią i soczewicą

Autor: Agnieszka Pompecka

Pasztet z cukinią i soczewicą – szybki przepis na domowy dodatek do kanapek i nie tylko!

 

Wartość odżywcza w porcji:

  • Energia:

    378 kcal

  • Białko:

    25 g

  • Tłuszcze:

    6 g

  • Węglowodany:

    59 g

 

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej suchej soczewicy (360g)
  • nieduża cukinia (600g)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej (45g)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki curry lub pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie musi ona przestygnąć. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę na małych oczkach,  jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wymieszać. Piec godzinę w blaszce do pasztetów, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót