Sałatka z grillowanym bakłażanem, halloumi i sosem czosnkowym

Bakłażan pokroić w plastry, posypać papryką i czosnkiem (najlepiej w proszku), następnie grillować na patelni grillowej lub zwykłej na rozgrzanej oliwie. Ser pokroić w plasterki i grillować bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (lub opiekaczu z opcją grilla). Bakłażan i ser ułożyć na talerzu z roszponką, dodać przekrojone pomidorki. Całość polać dressingiem:...

Risotto z bobem, szparagami i szpinakiem

Na rozgrzanym maśle (lub oleju rzepakowym) podsmażyć czosnek, następnie dodać ryż, przesmażyć ok. 3 minuty. Następnie dodać bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut, aby ryż nie przywarł do dna. w razie potrzeby podlewać wodą. Od szparagów odciąć końcówki (od dołu) następnie pokroić na małe plasterki (ok....

Makaron z burattą w sosie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pomidorki koktajlowe wykładamy na naczynie żaroodporne, dodajemy czosnek, oregano i sól, na środek wykładamy burattę. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż pomidory odparują, następnie wszystko razem blendujemy...

Lekki makaron z warzywami i mozzarellą

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Warzywa pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Dorzucić na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem. Pół szklanki wody z gotowania makaronu wymieszać z serkiem, dodać do warzyw i wymieszać. Dodać makaron. Przełożyć...

Brokułowe orzotto z fetą

Brokułowe orzotto z fetą

Na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę. Brokuła podzielić na małe różyczki i dodać na patelnię. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie, gdy brokuł już nieco zmięknie, dodać makaron i podlać drugą szklanką bulionu. Pod koniec dodać kostki fety, doprawić pieprzem i wymieszać. Na oliwie podsmażyć czosnek i...

plan żywieniowy

Gnocchi z pikantnym sosem z fetą i pomidorami

Całą kostkę fety, pomidorki koktajlowe i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą i dodać pół drobno pokrojonej papryczki chili. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie kluseczki ugotować w lekko osolonej wodzie. Sos wymieszać i rozgnieść pomidorki. Wymieszać sos z kluseczkami. Podawać ze świeżą bazylią.

Posiłki dietetyczne

Polędwiczki z kurczaka z mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki z kurczaka (lub mięso z piersi kurczaka pokroić na grubsze paski) posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Na mięso położyć garść szpinaku, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojony w plastry czosnek. Następnie nałożyć pokrojony ser mozzarella. Zapiekać w...

dietetyka

Szakszuka z kaszą pęczak

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmiękną dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na koniec wbijamy jajka i przykrywamy pokrywką, do czasu ścięcia białka. Jaja można posypać czarnuszką. Gotowe danie podajemy...

porady dietetyczne

Szakszuka z serem burrata

Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy paprykę także pokrojoną w kosteczkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i ulubionymi ziołami. Potem dodajemy puszkę pomidorów, całość mieszamy. Na koniec wbijamy jajka, posypujemy czarnuszką i czekamy aż białka się zetną. Na talerzu dokładamy pokrojone awokado oraz ser burrata.

dieta i zdrowie

Makaron soba z warzywami i rybą

Na patelni należy rozmrozić warzywa chińskie razem z fasolką szparagową. W tym czasie ugotować makaron soba zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy należy wymieszać go z warzywami, dodać sos rybny i sojowy oraz curry. Następnie rybę przyprawić rozmarynem, koperkiem, wędzoną słodką papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę grillować...

dieta i zdrowie

Grillowany szczupak z kaszą pęczak i warzywami na patelnię

Szczupaka należy przyprawić za pomocą ulubionych ziół (u mnie to rozmaryn, tymianek) oraz solą i pieprzem. Rybę skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez 5 z każdej strony. Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju należy podsmażyć warzywa na patelnię. Całość przed podaniem...

×