dieta i zdrowie

Kapusta pak choi pełna smaków i aromatów

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym. Dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli i chwilę przesmażyć. Dodać przekrojone na pół kapusty. Polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie (około 10 minut). Na koniec dodać konfiturę (najlepiej figową) i wymieszać. Serwować z pieczywem.  Czas przygotowania:...

dieta i zdrowie

Pieczony łosoś z duszonym porem i kaszą pęczak

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Łososia oczyścić i posypać przyprawami: solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Przez 30 minut zapiekać rybę w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia bez dodatku tłuszczu. W czasie pieczenia ugotować kaszę pęczak, a także przygotować dodatek warzywny. Por pokroić w cienkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Na...

dietetyka

Makaron soba z warzywami i rybą

Na patelni należy rozmrozić warzywa chińskie razem z fasolką szparagową. W tym czasie ugotować makaron soba zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy należy wymieszać go z warzywami, dodać sos rybny i sojowy oraz curry. Następnie rybę przyprawić rozmarynem, koperkiem, wędzoną słodką papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę grillować...

Zupa buraczkowa

Szybka zupa buraczkowa

Buraczki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i zalać bulionem. Dołożyć przyprawy i czosnek i gotować 15 minut. Na koniec dodać ocet winny i całość wymieszać.

Spaghetti wegetariańskie

Spaghetti wegetariańskie

Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodać pokruszone tofu. Całość należy zalać przecierem pomidorowym i doprawić do smaku. Ja użyłam soli, pieprzu, rozmarynu, oregano, bazylii oraz odrobiny sosu sojowego. W międzyczasie należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy wszystko będzie gotowe, należy nałożyć sos na...

Placki z ziemniaków i cukinii

Placki z ziemniaków i cukinii

Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce, cebulę podsmażyć na patelni. Ziemniaki i cukinię odsączyć z nadmiaru wody. Do startych ziemniaków i cukinii dodać cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, jajka i koper. Wymieszać i uformować placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia zwilżonym oliwą z oliwek. Piec w 190...

Hash browns z jajkiem sadzonym i warzywami

Hash browns z jajkiem sadzonym i warzywami

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie tak przygotowane ziemniaki należy zalać zimną wodą, mętną wodę wylać i powtórzyć ten schemat 2-3 razy. Następnie należy dobrze je osuszyć używając ręcznika papierowego bądź bawełnianej ściereczki. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć ziemniaki na wolnym ogniu przez 20-25 minut, co jakiś...

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Ziemniaki oraz marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Pory myjemy i odcinamy zieloną część oraz ogonek, obieramy i kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy 1 łyżkę masła i dodajemy pora. Gdy por się lekko zeszkli dodajemy pokrojone na małe części ziemniaki oraz marchewkę, podsmażając około minutę. Następnie zalewamy 1,5l...

Wegańska młoda kapusta

Wegańska młoda kapusta

Kapustę szatkujemy. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzaną oliwą – chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę i kontynuujemy obsmażanie. Potem dodajemy ciecierzycę i kapustę oraz 2-4 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe – zalewamy niewielką ilością wrzątku i dusimy aż kapusta będzie...

Wege bigos

Wege bigos

Grzyby suszone namoczyć w wodzie przez noc. Kapustę kiszoną odsączyć i pokroić. Dodać do niej wodę z grzybów oraz łyżkę oliwy z oliwek i dusić do miękkości w dużym garnku, często mieszając. Grzyby, cebulę, pieczarki i śliwki drobno pokroić. Tofu pokroić w większe kostki. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do niej pieczarki,...

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Warzywa korzenne, por i cebulę pokroić na kawałki i upiec w piekarniku skropione oliwą z oliwek – piec w 200 stopniach około 20 minut. Grzyby suszone, przyprawy, koper i gałązki pietruszki zalać wodą – około 4 litrów i zagotować. Następnie dodać upieczone warzywa i gotować dalej około 1,5 godziny. Wywar odcedzić, dodać...

Wege babka ziemniaczana

Wege babka ziemniaczana

Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce, dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną i 2 jajka i wymieszać. Do masy dodać pokrojone boczniaki, posiekaną cebulę podsmażone wcześniej na patelni oraz ciecierzycę. Formę o długości 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z...

×